Zoek

Linde bij Ontmoetingskapel

Vaak staan bij kerken oude bomen. Dat bracht mij op het idee om te gaan kijken bij de Ontmoetingskapel. Ik zag een mooie lindeboom recht voor de kapel, maar hij was nog niet heel groot. Daarom ging ik op zoek naar oudere foto’s en kwam daarbij terecht bij deze zwart-wit foto. Zou het dezelfde boom zijn? Maar zou hij dan niet al veel groter moeten zijn?

In 1916 werd de Nederlands Hervormde Kerk gebouwd. Daarvoor ging men naar Doorn. De kerk ontstond op iniatief van de weduwe van ‘Maarten Maartens’. Door een schenking van Huis te Maarn en de familie van der Poorten Schwarts kon het gebouwd worden voor 2200 gulden. In 1926 is na de komst van Tuindorp het gebouw vergroot.

 

De zwart-wit foto lijkt voor 1970 genomen, want toen werd het ontmoetingscentrum ernaast gebouwd m.b.v. architect v.d. Pol. Ook in 1980 werd er intern verbouwd

Via een speurtocht m.b.v. facebook M&M vond ik het antwoord in een krantenartikel uit 1997; Een mooi verhaal!

 

Enkele jaren voor 1997 is de linde voor de Ontmoetingskapel gekapt. De reden voor de kap is nog onbekend. De linde van het Buntplein werd verplaatst omdat de kapper Chez Wichert uitbreidde. De boom is voor het uitgraven met de helft teruggesnoeid. Daardoor krijgt hij veel minder blad, waardoor de verdamping vermindert. Zo kon het wortelstelsel beter aanslaan op de nieuwe plek. De boom werd met een hoogwerker en een oplegger onder het viaduct bij de Amersfoortse weg verplaatst; het paste net. 

En zo komt het dus dat bij een kerk van meer dan 100 jaar oud een relatief kleine linde staat, die nog decennia mee kan.


Anita Steenbergen

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »