Zoek

Hollandse linde – Buurtsteeg Maarsbergen

Wie de mooiste en rustigste route zoekt om van Maarsbergen naar Maarn te wandelen of te fietsen, komt ongetwijfeld uit bij de Buurtsteeg. Vanaf de ingang van kasteel Maarsbergen, kom je eerst aan je rechterhand langs de (woon)boerderijen De Cruijvoort en De Brink. Op deze plekken was ook in de 17de eeuw al een boerderij aanwezig. Een eind verderop ligt aan de je linkerhand de (woon)boerderij de Kikvorsch (voorheen Bergveld). Waarschijnlijk stond ook hier al in het begin van de 17de eeuw een boerderij.

Iets verderop (vlak voor de slagboom) is aan de rechterkant het laatste huis van Maarsbergen. Hier was vroeger de hofstede Buurteinde, die echter in 1959 is afgebrand. Daarna werd hier een woonhuis gebouwd (familie Van Laar). Na het overlijden van de laatste bewoonster is hier een paar jaar geleden een nieuwe woning gebouwd.

Als je aan het toegangshek staat, dan valt onmiddellijk de enorme en indrukwekkende Hollandse Linde op. De relatief korte massieve stam heeft een omtrek van ongeveer 5 meter. Daarboven een enorme kruin van uitlopers waarin vogels het bijzonder naar hun zin hebben.

De bewoners van het nieuwe huis hebben bij het ontwerp en de situering van hun woning bewust rekening gehouden met deze markante boom. De boom heeft een prominente plaats op het erf met erom heen een flink stuk vrije ruimte.

De boom oogt bijzonder gezond en het lijkt erop dat er aan de geschatte ouderdom van zo’n 250 jaar nog ettelijke jaren toegevoegd zullen gaan worden.

Berend Musegaas

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »