Zoek

Esdoorn

Dagelijks in de tuin aan de Aardbolhof,  kijk ik in oostelijk richting naar een majestueuze boom. Lang was onduidelijk wat voor soort boom het is,  in vergelijking met de eiken en beuken in de omgeving. Kenners als Kees van Lambalgen en Gonda Laporte wisten mij de weg te wijzen.

Na het oprapen van een handvormig blad, voorkomend in de vlag van Canada, dat het gaat om een zilveren esdoorn. Vervolgens de vraag wie heeft die solitaire esdoorn gepland. Het is bekend dat voor de bouw van de huizen in de Driesprong ter plekke van de Venushof tegenover de tennisbanen aan de toenmalige Bakkersweg, nu Planetenbaan, de boerderij van de familie Breechoten heeft gestaan. Deze werd begin 1970 afgebroken. 

Luchtfoto’s uit die tijd maken niet duidelijk of de esdoorn daar toen al stond. Met zijn indrukwekkende hoogte van meer dan dertig meter wordt verondersteld wel van. Haar buurman de beuk staat er minder florissant bij. Hij laat in de herfst lege nootje vallen. Ik sta niet altijd te juichen voor de boom. Wanneer herfst en winter aanbreken, bladeren vallen, het gekrijs van de kauwen tijdens hun vergadering voor het slapen gaan, de zon de panelen op het dak niet beschijnt, is de vreugde minder, al met al overheerst het plezier. De esdoorn is te bewonderen op de speelplaats achter Venushof, Planetenbaan Maarn.
Geert Kappe

 

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »