Zoek

Beukenkring op landgoed Stameren

Met Roos-Marie van der Meij loop ik over landgoed Stameren. Zij woont met haar man Daan Meischke en 3 kinderen in Huize Stameren. Zij pacht de grond van Utrechts Landschap. De familie heeft het onlangs geheel gerenoveerd. In 1904 is het huis gebouwd door dhr Wendelaar. Zijn vrouw hield van tuinieren, dus heeft daar veel aandacht aan besteed. Inmiddels is een gedeelte woonhuis, daarnaast is er bedrijfsruimte en een vakantiehuis.

Op het privé terrein staan o.a. een prachtige grote kastanje, twee oude magnolia’s en indrukwekkende douglas-sparren. Voor de laatste is zelfs in januari 2023 het Klokhuis geweest om een item te maken over biomimicry. Ook staan er berken die waarschijnlijk al meer dan 100 jaar oud zijn. Bijzonder dat deze nog steeds staan.

Het is even kiezen welke boom we op het openbaar toegankelijke terrein kiezen. Er staan prachtige rode beuken, een grote eik en een nog jonge kastanje, met een bankje eromheen. Vroeger stond daar een zonnewijzer in.

Dan komen we op een prachtige besloten plek waar 6 beuken staan. Het is een rustige plek. Er staat een bossage omheen, waardoor de plek afgesloten is van de open heidevlakte eromheen. De oudste 3 beuken staan aan de buitenkant en zijn dikker dan de middelste 3 beuken. Op de oude beuken zitten flinke knoesten. De takken hangen laag op de grond. Tegen een grote beuk staan wat takken; waarschijnlijk wilde iemand er een hut maken. Onder de beuken groeit niks door het dichte bladerdek. Een plek om heerlijk tot rust te komen.  ( 52.057797,5.349744 ) 

Door Anita Steenbergen
NB 22-6-23 Klokhuis is nog niet uitgezonden.

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »