Zoek

Beuk – Plattenberg

Als je landgoed Plattenberg oploopt, dan zie je aan de linkerkant een oude beuk. Er staan nog meer oude bomen op het terrein, waaronder de linde aan de straatkant.

 

 

In 1676 liet Samuel de Marez een rechtszaal/ herberg bouwen. De naam Plattenberg is waarschijnlijk gekozen omdat het een plat gedeelte van de Utrechtse Heuvelrug is gebouwd. Het pand wisselt in al zijn bestaansjaren geregeld van eigenaar. Tussen 1834 en 1861 werden er raadvergaderingen gehouden. In 1861 liet Baron van Lynden van Sandenburg het oude huis slopen en op dezelfde plek verscheen Groot Plattenberg. Het was inmiddels een buitenplaats van 21 hectare. 

Het vermoeden is dat de beuk dateert uit 1861. Zijn omvang is enorm; Probeer de stam maar eens met meerdere mensen te omarmen. Als je er zo dichtbij staat, zul je ook zien dat er een inscriptie op staat. Ik ontcijfer de letters RW en links daarvan een hartje. Wie zal wat geschreven hebben? Zou het uit de tijd van de witte zusters zijn?

 

Door verschillende eigenaren werd het landgoed als buitenplaats gebruikt. In WO II werd er materieel opgeslagen. Later woonde de witte zusters er, en vervolgens nog de Vrouwelijke Vrijwilligers en Zusters Augustinessen. In 1987 werd het gekocht door de huidige eigenaar, Hondosan BV. De familie heeft gelukkig de historie bewaard. Het is in gebruik als Kantoorpand. 

 

De beuk heeft wel te lijden onder de droogte. De wortels van een beuk lopen breed uit, maar gaan niet diep. Hij heeft vooral vorig jaar veel takken verloren. De oude bomen op het landgoed worden met liefde gekoesterd en verzorgd. 

 

Je kunt de beuk bekijken als het hek open staat, meestal op maandag t/m vrijdag onder kantoortijd.

 

Anita Steenbergen

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »