Zoek
Kaarten

Van Maarn en Maarsbergen is een aantal oude kaarten bekend die veel details laten zien van de ontwikkeling van het landschap, bebouwing en infrastructuur van de twee marken tot een gemeente in de moderne tijd. Deze gemeente is na de herindeling sinds enkele jaren onderdeel van gemeente Utrechtse Heuvelrug. 

 

De kaarten zijn chronologisch geordend, waarbij de reeks wordt voorafgegaan door de Cultuurhistorische Waardenkaart. Deze kaart werd door de CHC werd opgesteld om het historisch erfgoed van Maarn en Maarsbergen nauwkeurig en gedetailleerd vast te leggen. Het gaat daarbij niet alleen om de beschrijving van monumenten maar ook om de vele historische elementen die het landschap van Maarn en Maarsbergen telt. In dit landschap zijn ook een zandafgraving met steneneiland (aardkundig monument), grafheuvels en vele sporen van oude ontginningen terug te vinden.

Het bekijken van deze kaart maakt de interpretatie van de andere kaarten eenvoudiger.


  • Voor een snelle eerste indruk, wordt een kleine afbeelding getoond onder ieder artikel
  • Een klik op Toelichting brengt je naar de toelichting van één of meer kaarten. Deze kunnen soms zeer gedetailleerd zijn en veel interessante informatie over de geschiedenis van Maarn en Maarsbergen bevatten.     
  • Een klik op Kaart toont de kaart in Google Maps. Je kunt de kaart verschuiven, in- en uitzoomen en in de meeste gevallen objecten aanklikken voor nadere informatie..
  • Een klik op Projectie toont de kaart als projectie over de basiskaart van Maarn en Maarsbergen in Google Maps. De transparantie is instelbaar en dit maakt het mogelijk om in één oogopslag vroeger en nu te vergelijken.

NB: Om de kaarten goed te kunnen bestuderen zijn wat grotere beeldbestanden noodzakelijk, het kan enkele seconden duren vóór de kaart verschijnt. Tijdens het laden van de grote afbeeldingen verschijnt de tekst: ‘Helaas hebben we hier geen beelden van’!  Wacht geduldig af.

Gerelateerde artikelen

Moderne Topografische Kaart

Topografische Kaart 1:25.000 Dit is de nu gangbare topografische kaart 1:25.000 van het hele land. Afgebeeld is een samenstelling van fragmenten van blad 32D Woudenberg

Lees verder »