Zoek

Winnaar Wilgenknotter 2007

Op woensdag 25 april reikte Frans ter Maten, directeur van Landschapsbeheer Utrecht, tijdens de jaaravond de Wilgenknotter uit aan Kees van Lambalgen. De Wilgenknotter is een wisseltrofee voor personen of instellingen die zich op bijzondere wijze inzetten voor het natuur- en landschapsbeheer in de provincie Utrecht.

Tijdens zijn carrière als monteur/vertegenwoordiger van melkmachines komt Kees van Lambalgen veelvuldig op het erf van agrariërs in de Gelderse Vallei. Natuurlijk om zijn brood te verdienen en om de boeren aan het melken te krijgen. Maar stiekem ook om, toen al, zijn klanten te verleiden om actief aan de slag te gaan met landschap, natuur en cultuurhistorie. Immers, sinds lange jaren is Kees een fervent liefhebber van het landschap en de natuur in de Gelderse Vallei en is hij doordrongen van feit dat het agrarisch cultuurlandschap veel zorg nodig heeft om de cultuurhistorische -, ecologische – en landschappelijke waarden te behouden, herstellen en waar mogelijk verder te ontwikkelen. Voor Kees gold toen: 'mijn werk is mijn brood, maar mijn hobby is mijn passie'.

Kees toont de 'Wilgenknotter' aan de zaal. (Foto Landschapsbeheer Utrecht)Eind vorige eeuw gaat de gemeente Maarn over tot de uitvoering van haar gemeentelijk landschapsplan en stelt geld beschikbaar voor een landschapscoördinator. Kees van Lambalgen, inwoner van Maarn, is meteen de gedoodverfde kandidaat. Een man, die midden in de agrarische samenleving vertoeft, veel kennis over landschap, natuur en cultuurhistorie heeft en graag van zijn hobby zijn werk wil maken. Kees zegt zijn baan voor de helft op en wordt voor 20 uur per week Landschapscoördinator Maarn. Voortvarend gaat hij aan de slag in het buitengebied van die gemeente en boekt veel resultaat. De inspanningen van Kees zijn duidelijk zichtbaar. Veel agrariërs laten zich verleiden door Kees en gaan samen met hem aan de slag om onder andere Kleine landschapselementen op te knappen en poelen en erfbeplantingen aan te leggen.

Als de toenmalige gemeente Woudenberg ongeveer een jaar daarna met de uitvoering van haar landschapsplan begint en zij ook een landschapcoördinator nodig hebben, gaat de wens van Kees volledig in vervulling. Hij zegt het melkmachinewezen definitief vaarwel en wordt ook landschapscoördinator in de gemeente Woudenberg. Vanaf dat moment is de droom van Kees uitgekomen: 'mijn passie is mijn brood en mijn hobby is mijn passie'. Immers, in zijn vrije tijd is Kees al zeer lang actief betrokken bij de vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk en bij Hoeve de Beek. Bij de vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk is Kees coördinator van de werkgroep 'Werken in de natuur' en de werkgroep 'de Kolk'. Daarnaast is Kees lid van de CultuurHistorische Commissie. Bij hoeve De Beek is hij kind aan huis en ondersteunt daar de vrijwilligers van de historische kringen Scherpenzeel en Woudenberg.

Landschapsbeheer Utrecht is onder de indruk van het vele werk dat Kees van Lambalgen verzet in de gemeenten Woudenberg, Maarn en ver daarbuiten. Als landschapscoördinator en als vrijwilliger. Kees van Lambalgen is in de streek een begrip en er wordt met veel respect en egards over hem gesproken. Hij heeft het vertrouwen van veel eigenaren en hij weet ze keer op keer te verleiden om samen met hem aan het landschap te werken. Vermeldingswaardig is tot slot het feit dat Kees één van de voorlopers is van de integrale aanpak van cultureel erfgoed en landschap.

 

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »