Vorige maand gebeurde het dat in de bebouwde kom van Maarn een kippenhok bezoek kreeg van een vos. Op zich niet bijzonder, maar de plaats was toch wel apart, zo ver in de bebouwing, daar zou je gewoonlijk geen vos verwachten.
Maar er zijn in de natuur nogal wat veranderingen gaande. Zo werd de vos in het verleden behoorlijk achter de broek gezeten, zodat de stand nooit een probleem was. Maar enkele jaren geleden werd de jacht op vossen geheel verboden, wat gelukkig weer is teruggedraaid zodat men nu bij schade de vos weer mag afschieten. Maar toch zijn er nog nooit zo veel vossen geweest als de laatste jaren, de oplettende natuurmens ziet misschien niet dagelijks maar dan toch wel wekelijks vossen lopen. Meestal is dat tegen de schemering maar als de vossen hongerig zijn kan het ook overdag gebeuren dat men vossen aantreft die op zoek zijn naar voedsel, meestal muizen e.d. maar natuurlijk ook jonge dieren, vogels, konijnen, hazen, eieren, enz.
Waarom gaat een vos, zoals pasgeleden in ons dorp, zo ver de bebouwde kom in om daar kippen te verschalken? Ten eerste was het vroeger gebruikelijk dat nachthokken van kippen en van andere dieren door de boer werden afgesloten, juist om te voorkomen dat er bezoek van roofdieren kwam, en daar wordt tegenwoordig dan dus te weinig rekening mee gehouden zodat zwervende vossen dan toch een keer kunnen toeslaan.
In de natuur zijn hoenderachtigen (zoals kippen) slimmer, en vliegen meestal een boom in waar de vossen niet kunnen komen. Ook krielkippen vertonen dit gedrag nog steeds, wat natuurlijk een belangrijk oergevoel is om te overleven, maar onze kippen in een ren krijgen vaak geen kans om in een boom te gaan slapen. Dus als de vos eenmaal binnen is, dan is het ook goed raak, de vos komt tussen een aantal hoenders terecht wat in de natuur nooit gebeurt, daar is het meestal hooguit maar één prooi die te pakken te krijgen is. In deze onnatuurlijke situatie doet de vos dan ook raar en doodt vaak een groot aantal kippen. Dit omdat alle kippen in paniek om hem heen fladderen. Het gevolg is een ravage in het kippenhok, wat vaak een schokkende ervaring is. Uit bovenstaand verhaal blijkt dat door het grote aantal vossen, en door het zich aanpassen van de vos aan de mens, er een toenemende kans is op het bezoek van de vos. Maar vooral dat bezitters van kippen, duiven en konijnen e.d. – zoals de boeren dat al eeuwen doen – het nachthok af moeten sluiten voor ongewenst bezoek. Denkt u dat het niet zo’n vaart zal lopen, tja dan is Reintje de Vos wellicht een keer te gast en dan zult u wellicht maatregelen gaan nemen, maar dan is het te laat.
door: de vogelaar