Voor de liefhebbers van vlinders en libellen breken er weer interessante tijden aan. En sommige vlinders zijn er wel erg vroeg bij.
Op 20 maart van dit jaar fietste ik op de Monnikendijk. Plotseling fladderde er een vlinder voorbij. Ik was zeer verrast en stapte onmiddellijk van mijn fiets om het beestje nader te gaan bekijken en veroorzaakte daarmee bijna een ongeluk. Iemand fietste vlak achter mij en kon me nog maar net ontwijken. Ik stamelde een verontschuldiging en wees de man op de dagpauwoog die zojuist was neergestreken in het gras. De man keek eerst naar mij en toen naar de vlinder. Vervolgens keek hij mij meewarig aan, stapte op zijn fiets en ging verder. Ik heb nog getracht de vlinder te fotograferen, maar het beestje had duidelijk geen zin om te poseren.
Hoe weet je nu als amateur op dit gebied waar en wanneer je welke vlinder of libelle kunt verwachten? Op de website van de Vlinderstichting (www.vlinderstichting.nl) is een actuele tabel (zie hiernaast) te vinden waarin staat wanneer welke dagvlinder opduikt in het lopende jaar. Er zijn analoge tabellen voor nachtvlinders en libellen.
Natuurlijk moet je wel enig idee hebben over welke vlinder het gaat en waar deze het meest voorkomt. Voor dat soort gegevens zijn er sinds kort door de Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek twee prachtige websites opgezet, namelijk: www.vlindernet.nl en www.libellennet.nl. Hier worden alle Nederlandse vlinders en libellen systematisch beschreven en geïllustreerd. Het bestaan van dit soort websites zou zelfs de grootste computerhater over de streep kunnen trekken!
Voor wie liever zonder computer en internet door het leven gaat zijn de volgende boekjes van de KNNV Uitgeverij handig:
-
Ontdek Vlinders & Libellen, KNNV Uitgeverij, ISBN 9789050112727,
heel geschikt als inleiding voor de absolute beginner. - Veldgids Dagvlinders, KNNV Uitgeverij, ISBN 9789050111232
- Veldgids Libellen, KNNV Uitgeverij, ISBN 9050111017
Voordeel van veldgidsen is dat ze wat gemakkelijker mee te nemen zijn dan een computer. Een plezierig seizoen gewenst met deze prachtige insecten!
door: Gijs van Roekel