De Hoekenkamp is een klein agrarisch gebied in Maarn. Het betreft het laatste restant van een oorspronkelijk uitgebreid agrarisch landschap dat eeuwenlang aanwezig was op de hellingen van de Utrechtse Heuvelrug.
Door bebossing en woningbouw is dit oude agrarische gebied grotendeels verdwenen. Aan de rand van een akker bij de Hoekenkamp is nog een oude vlechtheg gevonden. De vlechtheg is het product van een zeer oud gebruik van snoeien, buigen en vlechten van hagen. Vooral in Oost-Nederland is het veel gebruikt om vee te weren, immers een vlechtheg wordt op den duur een ondoordringbare haag, zeker als deze van meidoorn of sleedoorn gemaakt is. De vlechtheg in Maarn is echter gemaakt van zomereik, wat vrij zeldzaam is.
De techniek van het maken van vlechtheggen is in deze streek een verdwenen beroep. Voor het snoeien van deze unieke vlechtheg is contact opgenomen met de vereniging Nederlands Cultuurlandschap ( www.nederlandscultuurlandschap.nl).
Deze club is in het Oosten van het land actief in het behouden en verbeteren van het oude vak van het vlechten van heggen. Men geeft voorlichting en cursussen op dit gebied. Op 2 maart 2010 is er door deskundigen gewerkt aan de vlechtheg bij de Hoekenkamp in Maarn. Er is gebogen, gezaagd en gesnoeid met als resultaat een fraai en bijzonder cultuurhistorisch landschapselement in een historische omgeving.
De heg op de Hoekenkamp is waarschijnlijk ongeveer 150 jaar oud, mogelijk zelfs ouder.
door: Cees van Lambalgen