Zoek

Werkgroep Paddentrek

Sinds een jaar of drie is de vereniging Maarn-Maarsbergen Natuurlijk ook actief op het gebied van de paddentrek. Betrokken bewoners van de Maarnse Berg boven aan De Zanderij alarmeerden de vereniging over een probleem met padden.

Grote hoeveelheden padden die in het voorjaar vanuit het bos van Stameren naar het water van De Zanderij trekken redden het niet en worden overreden. In samenwerking met de Vereniging Dorp en Natuur Amerongen-Leersum heeft een kleine werkgroep vanuit onze vereniging langs het fietspad een soort net aangebracht waarachter emmers werden ingegraven zodat de trekkende padden niet meer de weg konden bereiken maar in de emmers werden opgevangen.

Het eerste jaar ging het om zo’n 5000 padden die door vrijwilligers werden overgezet. Na afloop van de trek werden de netten weer verwijderd. Het tweede jaar bleek het aanmerkelijk rustiger; het aantal van 5000 padden werd bij lange na niet gehaald. Leerlingen van het Revius hielpen mee in het kader van de maatschappelijke stage die zij moeten lopen.

MMN heeft zich ingespannen om diverse subsidies binnen te halen om langs het traject een definitief scherm te plaatsen, zodat niet elk jaar opnieuw de netten geplaatst en de emmers ingegraven hoeven te worden. Dat is succesvol geweest en dit jaar kunnen de vrijwilligers zich dan ook uitsluitend bezig houden met het overzetten. Leerlingen van De Ladder (zie de foto’s bij dit artikel) hebben dit jaar meegedaan met het overzetten van padden en waren daar zeer enthousiast over!

Inlichtingen bij Peter van der Velpen, tel. 0343-442342.

door: Peter van der Velpen

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »