Zoek

Paddentrek achter de rug

Een paar parende padden bij het voormalig zendstation De Kathedraal in Radio Kootwijk, vlak voor het moment om de vijver in te springen. Ze zien er moe maar voldaan uit (Foto: Alex Korts)

Op het moment dat ik dit stukje schrijf is het een herfstachtige dag in mei en moet ik weer even terug in de tijd om in het kort nog even de aandacht te richten op de paddentrek bij de zandafgraving.

In het kort ………

Een paar parende padden bij het voormalig zendstation De Kathedraal in Radio Kootwijk, vlak voor het moment om de vijver in te springen. Ze zien er moe maar voldaan uit (Foto: Alex Korts) en dat was het ook wel letterlijk: 'kort en hevig'! Dachten we dat er geen einde aan de winterperiode kwam, opeens was het voorjaar en ging de temperatuur in zo'n rap tempo omhoog dat de padden pardoes wakker schrokken en, jawel, op pad gingen richting de zandafgraving.

In een week tijd ruim 5000 padden overgezet met een aantal gemotiveerde en geïnteresseerde lopers die de emmers met de padden daarin op een zorgvuldige wijze naar de andere kant van het pad transporteerden. Dank daarvoor!

Maar ook grote dank aan Marita Flikkema die ons zo behulpzaam met raad én met daad terzijde heeft gestaan om de klus te klaren. Het verwijderen van de netten, stokken en emmers was de laatste fase van de inzet van de werkgroep voor dit jaar; achteraf bezien toch een behoorlijke tijdsinspanning waar volgend jaar toch even meer handjes voor op elkaar gebracht moet worden.

 

Succesvol, jazeker, met als gevolg dat we een subsidieverzoek hebben ingediend bij het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug ……… want het was geen incident maar een permanent verschijnsel ……… al die padden. En een permanent natuurverschijnsel verdient permanente aandacht van ons allen als bewoners van dit unieke stukje Nederland.

door: Peter van der Velpen
 

 

 

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »