Zoek

Nieuw werkgroep Paddentrek in Maarn

Padden komen eind februari/begin maart uit de winterslaap en trekken massaal naar hun geboortewater. Op de zandweg tussen de zandafgraving en het landgoed Stameren werden afgelopen voorjaar honderden padden doodgereden. Tijd voor hulp aan deze nuttige dieren!

’t is maar een paar weken ……

Hulp bij deze trek is maar een paar weken nodig, meestal vanaf begin maart tot eind april. Er zijn twee manieren:

  1. ’s Avonds patrouilleren langs het kritieke stuk;
  2. paddenrasters plaatsen en emmers ingraven.

De tweede manier is veel efficiënter: de padden komen tijdens en na zonsondergang in de emmers terecht, later op de avond en/of de volgende morgen worden de padden uit de emmers gehaald en aan de andere kant van de weg vrijgelaten. Vooral kinderen vinden het leuk om hierbij te helpen en ze leren meteen wat van de natuur.

Vele handen maken licht werk!

Om volgend voorjaar op tijd klaar te zijn, willen we nu al een groep vrijwilligers bij elkaar krijgen. Bij genoeg vrijwilligers hoeft u in maart en april maar één keer per week 'paddendienst' te doen (dus zo’n 8x). Met een morgen- en avonddienst hebben we dus theoretisch 14 mensen nodig, meer zijn altijd welkom als reserve. U hoeft niet bang te zijn, dat u dan niet meer op vakantie kunt of ziek kunt worden, er kan altijd vervanging worden geregeld!

Wat moet u dan doen?

Het kritieke stuk is 850m, dat is écht niet lang!. In februari paaltjes slaan, netten plaatsen en elke 30m een emmer ingraven. Met zo’n 8-10 man/vrouw moet dat op twee of drie zaterdagochtenden voor elkaar zijn. Als de paddentrek begint, gaat eerst de ochtenddienst lopen en bij grote aantallen wordt ook de avonddienst ingeschakeld. Wilt u alleen netten plaatsen of juist alleen emmers langslopen? Geen probleem, we zijn blij met alle hulp, al is het maar voor één ochtend graafwerk. Of wilt u de coördinatie/administratie op u nemen? Hoe dan ook, het is heel nuttig én leuk werk.

Voor meer informatie of opgave voor de werkgroep, kunt u bellen naar 0343-456240 of een e-mail sturen naar marita.flikkema@gmail.com

Padden zijn nuttige dieren: ze eten slakken, insecten, pissebedden, etc. en op hun beurt worden ze gegeten door ringslangen, roofvogels en reigers. Ze zijn vooral ’s nachts actief en daarom zien we ze niet zo veel. Misschien geldt daarom wel "onbekend maakt onbemind". Veel mensen kijken vies en griezelen 'dat het zulke glibberige beesten zijn', maar dat is helemaal niet waar. Nu ja, wel als ze nat zijn van de regen, maar dat zijn we allemaal als we onder de douche vandaan komen! Padden bijten niet, steken niet, eten geen bloembolletjes uit de perken en knabbelen niet aan worteltjes in de groentetuin. Ook vangen ze geen jonge koolmeesjes, brengen geen ziektes over of graven gaten in de dijken.
 

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »