Zoek

De padden kunnen veilig oversteken dankzij vernieuwd ‘paddenscherm’!

20201114 paddenscherm 1 600

20201114 paddenscherm 1 600Enthousiaste vrijwilligers van Maarn Maarsbergen Natuurlijk (MMN) hebben op vijf zaterdagen de handen flink uit de mouwen gestoken. Maar liefst 450 houten paaltjes, die na 10 jaar ‘ trouwe dienst’ verrot waren, zijn vervangen door gerecyclede kunststof paaltjes. Zo kunnen de padden tijdens de paddentrek weer veilig oversteken bij de Zanderij in Maarn.

Al tien jaar lang worden door gedreven vrijwilligers van de MMN-werkgroep ‘paddentrek’ in het voorjaar tussen de 3000 – 5000 padden overgezet bij de Zanderij. De vrijwilligers worden geholpen door de enthousiaste kinderen van “Kind en Natuur”. De duizenden padden verbergen zich tijdens de winter in het bos. En als de temperatuur en de vochtigheid goed is trekken de padden massaal naar het water.

20201114 paddenscherm 2 850Bij hun tocht naar het water klimmen de mannetjes op alles wat maar op een pad lijkt. Niet om te paren, dat doen ze pas als ze in het water zijn, maar als ze eenmaal een vrouwtje veroverd hebben, laten ze niet meer los. Zo ontstaan de zogenaamde paddentandems.

Veilige oversteek. Tussen het bos en de Zanderij ligt een levensbedreigende weg voor de padden. Daarom is 10 jaar geleden dit paddenscherm geplaatst. Aan de boskant van het paddenscherm zijn emmers ingegraven, hier vallen de padden in en in de vroege ochtend en late avond worden de padden en salamanders overgezet. De houten paaltjes waren na 10 jaar verrot en zijn daarom vervangen, voor een veilige oversteek voor de padden.

20201114 paddenscherm 1 600Het groot onderhoud werd financieel mogelijk gemaakt door het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Utrechts Landschap

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »