Commissie Lezingen en Excursies

Organisatie

Lezingen en excursies worden georganiseerd vanaf het begin van het bestaan van de vereniging. De eerste voorzitter, Ineke Breedveld, opperde een aantal ideeën in de bestuursvergaderingen. Het bestuur ging altijd akkoord met de voorstellen.

In 1994 heeft Annelies Wiersma de coördinatie van de lezingen & excursies van Ineke overgenomen. Zij vormde een brainstormgroep, bestaande uit Ineke Breedveld, Willemijn Cappetti en Kees van Lambalgen. De groep, die nog steeds bij elkaar komt, opperde mogelijke thema’s en onderwerpen voor zowel lezingen als excursies. Ali Lootsma die ook in de groep zat, is in 1998 opgevolgd door Jeltje Bijleveld. Conny Lammers nam eind 1999 tijdelijk de coördinatie van de commissie over. Jeltje vertegenwoordigde de commissie in het bestuur. Annelies werd na het vertrek van Conny in 2002 weer de coördinator van de commissie Lezingen & Excursies. Sinds die tijd vormt zij samen met Jeltje de commissie Lezingen & Excursies.

Het werkgebied

De excursies vinden plaats is de wijde omgeving van Maarn-Maarsbergen, bij voorkeur binnen de provincie Utrecht met af en toe een excursie in Gelderland: o.a. Landgoed Staverden en natuurtuin in Velp. En in Noord-Holland naar het Naardermeer, in Zuid-Holland naar De Biesbosch. Het doel is om de leden te laten kennismaken met de natuur om hen heen. Men woont weliswaar in de mooie omgeving van Maarn maar men komt zelden in de bossen en overige natuur.

Bij de lezingen wordt ernaar gestreefd om het onderwerp van de lezing dicht bij huis te houden. Vele onderwerpen zijn de revue al gepasseerd. Leuke en leerzame, bijv. weidevogels, bomen en planten, bijen, vlinders, dassen, knaagdieren, uilen, vleermuizen, de natuur in eigen tuin. Maar ook over het milieu, de historie van Maarn, de geschiedenis van landgoederen, lichthinder etc. Teveel om op te noemen!

Varen op het Naardermeer 1999 Bezoek Molenpolder 2001

In de loop der jaren splitsen de excursies uit in loopexcursies en ‘gewone’ excursies. Willemijn Cappetti en Kees van Lambalgen organiseerden steeds meer loopexcursies in de omgeving van Maarn naast de traditionele dauwtrapwandeling op Hemelvaartsdag en het jaarlijkse wintergasten kijken begin februari. Dit groeide uit tot een subwerkgroepje dat aangevuld werd met o.a. Jos Rademakers, Ab Voskamp en als laatste Aat Schaftenaar.

Deelnemers

Gebleken is dat het aantal toehoorders sterk afhankelijk is van het onderwerp. Een uitschieter was de lezing over het Pieterpad die in samenwerking met de bibliotheek is georganiseerd, waar ruim honderd toehoorders bij aanwezig waren. De laatste jaren echter loopt het aantal toehoorders sterk terug. De loopexcursies trekken voldoende belangstelling, vooral van oudere leden, maar er kunnen nog veel meer leden genieten van de natuur die hun op een presenteerblaadje aangeboden wordt. Met veel plezier plant de commissie excursies, vooral de boottochten van de laatste vijf jaar. De boot is elk jaar weer helemaal vol. Vooral oudere leden bezoeken lezingen en nemen deel aan excursies en loopexcursies. In de toekomst gaat de vereniging door met het organiseren van interessante activiteiten maar hoopt dan wel op voldoende deelname.

Maarn-Maarsbergen Natuurlijk 25 jaar actief
In de afgelopen 25 jaar waren er ongeveer:
– 150 bestuursvergaderingen, in 1994 niet minder dan 11; – 25 algemene ledenvergaderingen;
– 65 werkdagen in het landschap, inclusief de Kolk;
– 100 lezingen, 72 excursies, 18 dagen tuinenbezoek en 3 cursussen;
– 49 wandelingen, inclusief 25 keer dauwtrappen;
– 67 dagen met een activiteit voor kinderen;
– 5 open monumentendagen;
– 11 zwerfvuilactiedagen.
En in de laatste jaren zijn er duizenden padden overgezet!

door: Annelies Wiersma

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten

Eindrapport Expeditie Achtertuin

In Nederlandse stadstuinen en op stadsbalkons leven honderden, zelfs duizenden, dier- en plantensoorten. Meestal worden die over het hoofd gezien als we denken aan “stadsnatuur”, maar ze

Lees verder »