Zoek

50-dingen boek nu ook in Maarn en Maarsbergen

Maarn, 9 september 2015 – Het 50-dingen boek dat de stichting Buitenmakelaar in de herfst van 2014 uitreikte aan ruim 200 kinderen in de gemeente Bunnik, krijgt een eigen variant in de dorpen Maarn en Maarsbergen. Vandaag tekenden stichting Buitenmakelaar, Maarn Maarsbergen Natuurlijk en Jessicaas Ontwerp voor de ontwikkeling van een 50-dingen boek afgestemd op de groene omgeving van Maarn en Maarsbergen. Het boek wordt in het voorjaar van 2016 uitgereikt.

Stichting Buitenmakelaar stelde in 2014 samen met de inwoners van de gemeente een lijst op van Bunnikse activiteiten die ieder kind gedaan-moet-hebben-voor-zijn-twaalfde. Op de lijst prijken typische streekactiviteiten zoals: vissen in de Kromme Rijn, kersenpit spugen, fruit plukken direct van de boom en de molen van Werkhoven bezoeken.

De dorpen Maarn en Maarsbergen krijgen nu hun eigen variant gebaseerd op hetzelfde concept. Initiatiefnemer Coosje Bakker: ‘In onze variant van het 50-dingen boek komen uiteraard activiteiten die specifiek zijn voor onze streek. Denk aan: kastanjes zoeken en poffen en grafheuvels spotten.’ Het 50-dingen boek voor Maarn en Maarsbergen wordt in 2016 uitgereikt aan 120 kinderen. Ook krijgt de Maarnse variant een eigen karakter: Eddy de Eekhoorn.

V.l.n.r.: Janneke Eigeman, voorzitter Buitenmakelaar, Jessica van der Werff van Jessicaas Ontwerp, Coosje Bakker initiatiefnemer Maarn en Maarsbergen, Gerda Schregardus, bestuurslid van Maarn Maarsbergen Natuurlijk

50-dingen boek voor heel Nederland

Het concept van het 50-dingen boek is zo opgesteld dat het zich eenvoudig laat omzetten naar andere gemeenten. De lijst met 50 activiteiten wordt daarbij steeds opnieuw afgestemd op de eigen regio. In de overeenkomst is vastgelegd dat ontwerper Jessica van der Werff de illustraties verzorgt, die in de praktijk hun kracht hebben bewezen. Ook Maarn Maarsbergen Natuurlijk reikt het 50-dingen boek ieder jaar opnieuw gratis uit aan alle kinderen in groep 3 van de basisscholen van Maarn en Maarsbergen. Uit heel Nederland is inmiddels interesse getoond voor het 50-dingen boek.

Over het 50-dingen boek

Het 50-dingen boek is gebaseerd op de lijst die in 2012 werd opgesteld door het Britse National Trust. National Trust zag dat kinderen de meest gewone dingen buiten niet meer doen terwijl ze daar als volwassene vaak goede herinneringen aan hebben. Stichting Buitenmakelaar gunt ieder kind deze herinneringen. De 50-dingen boek voor Maarn en Maarsbergen worden betaald uit bijdragen van  StreekFonds Utrechtse Heuvelrug,  Rabobank coöperatiefonds Vallei,  Elise Mathilde Fonds,  Carel Nengermanfonds, – KF Heinfonds  en uit opbrengsten van losse verkoop.

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »