Wie weet meer over een neergestort vliegtuig in 1943 ???

Bert van Beek van de Historische Commissie Overberg is bezig met het maken van een uitvoerige inventarisatie van vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven de Utrechtse Heuvelrug zijn gecrasht.

 In sommige gevallen is veel bekend, van andere gevallen juist niet. Bert van Beek begon bij de kennis en informatie van het NIMH (Nederlands Instituut voor Militaire Historie). Daar is eerder een verlieslijst 1939-1945 opgesteld. Vaak is echter de juiste locatie niet bekend of is er weinig of niets bekend over de bemanningsleden. Bert van Beek zocht en zoekt verder bij diverse bronnen. Op zijn verzoek wil onze Cultuurhistorische Commissie graag proberen te achterhalen of er in Maarn nog meer kennis is over de crash en het noodlot van een Lancaster III (zie foto) en zijn zevenkoppige bemanning.

Wat is er gebeurd?

Op woensdag 23 juni 1943 voert de Engelse luchtmacht een nachtelijk bombardement uit op de Duitse stad Mülheim. Het 156e squadron neemt deel met hun viermotorige Lancaster bommenwerpers. Het toestel van gezagsvoerder J. T. Winterbon wordt door een nachtjager aangevallen en stort neer in Maarn, op het heideveldje bij het witte boerderijtje dat vlak bij de NH Kapel stond. De gehele bemanning van zeven personen komt hierbij om. Er ontstaat een flinke heidebrand. Volgens overlevering zijn een aantal bemanningsleden uit het toestel gevallen waarbij hun lichamen zich boorden in de zanddijk die op de plaats van de huidige A12 lag. Andere lichamen zijn geborgen vanuit het vliegtuigwrak.

Nadere gegevens gezocht

Over deze crash is verder weinig bekend. Wij zoeken antwoorden op de volgende vragen:

  • Wie kan ons vertellen wat er die nacht is gebeurd?
  • En hoe zag het wrak er uit?
  • Weet iemand de exacte locatie van het wrak?
  • Zijn er foto’s bekend?
  • Wat is er indertijd met het wrak gebeurd?
  • Wanneer en hoe zijn de slachtoffers geborgen?
  • Is er indertijd of later iets over gepubliceerd? 

De cultuurhistorische commissie zou zelf ook graag meer willen weten. Uiteraard spelen wij alle informatie door naar Bert van Beek. Hij heeft inmiddels een lijst van zestien neergestorte toestellen op de Heuvelrug in de periode 1940-1945: vijf in de omgeving van Leersum, drie in Amerongen, drie in Doorn, twee in Driebergen, twee in Overberg en één in Maarn.

U kunt uw reactie sturen naar:

Marjolein Copier,
Bakkersweg 72,
3951 CW Maarn
Email: m.a.copier@planet.nl

door: Marjolein Copier

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Thema Ruimtelijke Ordening

Update Henschotermeer

Eind maart 2024 heeft de gemeenteraad van Woudenberg ingestemd met het gewijzigde bestemmingsplan voor het Henschotermeer. Daarmee stemt de gemeenteraad van Woudenberg in met de

Lees verder »
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »