Wie zich over de Maarnse Grindweg verplaatst van Maarn richting Maarsbergen, ziet daar op een gegeven moment aan de linkerzijde enkele grote doorgeschoten lindebomen staan. Voor kenners is het dan wel duidelijk.
Er moet ter plaatse een woning gestaan hebben, met, zoals gebruikelijk in deze streek, twee leilindes als zonnescherm aan de zuidzijde voor de boerderij.
Op bovenstaande kaart ziet u de Buursteeg en de Maarnse Grindweg parallel verlopen, het erf met de verdwenen boerderij bevindt zich in de witte ovaal.
Oudere inwoners van Maarsbergen wisten er meer van te vertellen. Zo kan Bob Laporte Sr zich nog goed herinneren dat daar een boerderij gestaan heeft met rondom akkers en bouwlanden. Maar sinds een halve eeuw is deze boerderij verdwenen en resten ter plaatse slechts de monumentale lindebomen. Maar er is meer te vinden op en rondom de plaats waar deze boerderij heeft gestaan. Wie wat rondsnuffelt vindt met weinig moeite de begrenzing van de akkers en bouwlanden terug. Veel houtwallen en greppels geven namelijk exact de begrenzing van verdwenen akkers aan. Onlangs kwam een van de leden van de Cultuurhistorische Commissie in het bezit van enkele foto's van de verdwenen boerderij 'De Bovenplaats', welke in de jaren vijftig van de vorige eeuw is afgebroken.
Als je de oude kaart van Maarsbergen erbij haalt dan kun je hierop de verdwenen boerderij met velden en wallen terugvinden. Zo is met enig speurwerk alles terug te vinden van een eeuwenlange bewoning.
Op de eerdergenoemde kaart van Maarsbergen 1716 zie je in het kaartfragment hierboven de boerderij en twee hooibergen in de witte ovaal. Ten noorden van de boerderij zie je een schaapskooi. Toen deze kaart werd gemaakt was de schapencultuur namelijk de belangrijkste bron van inkomsten. De Utrechtse Heuvelrug was toen een groot heidegebied met grote aantallen schapen en vele schaapskooien. De percelen en wallen zijn nog volledig aanwezig, maar de percelen zijn vaak bebost, de paden soms dichtgegroeid. Alleen de leilindes getuigen nog van een agrarisch verleden. Ga er eens kijken, neem de oude kaart van Maarsbergen uit 1716 erbij en ga eens terug in de tijd.
Er valt heel veel te ontdekken op de randen van de Utrechtse Heuvelrug, die een eeuwenlange bewoningsgeschiedenis kennen.
door: Cees van Lambalgen