Zoek

Schaatsen op het Henschotermeer

Als je in Maarn/Maarsbergen of in de buurt woont, heb je een heerlijk groot natuurlijk zwembad in je achtertuin. Het Henschotermeer! Vroeger was dit een zandvlakte en was er helemaal geen water. 

Om te voorkomen dat het zand alle kanten op stoof, bedekten de mensen het met hei en met plaggen. Dat zijn stukken afgestoken grond; vergelijk het met als je in je tuin de bovenste laag gras uitsteekt. Er werden ook bomen geplant tussen de plaggen. Die zijn er nog maar nu staan ze in en rond het water. Rond de jaren dertig van de vorige eeuw had men namelijk zand nodig voor de aanleg van de snelweg A12 en later de Grebbelinie (een verdedingsbolwerk). Toen ontstond een meer. In 1972 werd de plas dieper en groter gemaakt zodat er in gezwommen kon worden. Jaarlijks bezoeken zo’n 600.000 duizend mensen het gebied om te zwemmen, wandelen of relaxen en – als het heel koud is – te schaatsen.  


Foto Fred Geers, Natuurijswijzer

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »