Een 800 jaar oude kade, op de grens van Maarsbergen en Woudenberg zal de komende jaren een opknapbeurt gaan krijgen.
Als u van Maarsbergen richting Woudenberg fietst, kunt u even voorbij de Griftdijk rechtsaf een fietspad inrijden. Dit fietspad loopt op de grens van Maarsbergen en Woudenberg en komt na ongeveer 3 km uit op de Rumelaarseweg.
Voordat u dit fietspad op rijdt moet u even naar de overkant richting Anderstein kijken en u ziet dan precies tegenover het fietspad een kade of houtwal op het landgoed Anderstein. Deze kade is al vóór 1200 aangelegd en wordt in oude akten de Hinderdijk bij Maarsbergen genoemd. Als u vervolgens het fietspad op rijdt krijgt u aan uw linkerhand weer dezelfde kade. Na 200 meter bij de knik in het fietspad is er een deel van de kade verdwenen. Echter aan het einde van het fietspad is er weer een historisch deel aanwezig. De kade langs het fietspad heet de Monnickendijk vanwege de ontstaansgeschiedenis.
Bij de ontginning van het grote moeras bij Woudenberg in 1200 is deze kade aangelegd als één van de eerste primaire ontginningswerken. Het is dus een oud cultuurhistorisch landschapselement. De ontginning van Woudenberg stond onder leiding van monniken van de abdij van Leusden. Vaak moesten plaatselijke bewoners ook personeel leveren om de ontginning mogelijk te maken. De ontginning rond Woudenberg duurde dan ook ruim een halve eeuw. Door ruilverkaveling en egalisatie zijn delen van deze oude wal in de vorige eeuw verdwenen, maar er zijn gelukkig nog oorspronkelijke stukken gespaard gebleven.
De gemeente Utrechtse Heuvelrug en de gemeente Woudenberg willen deze oude grenswal graag weer in ere herstellen. Het plan is om de oude delen weer in profiel te brengen. Deze oude kade is door 800 jaar erosie en vergraving steeds minder zichtbaar in het veld aanwezig; door herstel van deze kade en door het plaatsen van informatiepanelen zal de cultuurhistorische waarde van deze grenswal weer leesbaar in het landschap worden. Ook enkele verdwenen delen van deze wal hoopt men te kunnen reconstrueren zodat de grenswal weer langs de grens van Woudenberg en Maarsbergen aanwezig is zoals dit al 800 jaar het geval is geweest.
Laatste nieuws: Door een aantal ondernemers is 15.000 euro geschonken voor dit project.
door: Kees van Lambalgen
namens de Cultuurhistorische Commissie