In het Utrechts Archief komt onder nummer 722 het archief van het Kapittel van de Dom te Utrecht voor met stukken uit de periode 1220-1811 en 1841. De kaart die de voorpagina van deze Modderkoning siert is nummer 915 van dit archief.
We moeten er nog het nodige aan onderzoeken, maar het is wel duidelijk dat deze kaart uit 1688 de percelen beschrijft van de op dat moment relatief jonge ontginningen van de Meent (linksboven), de Venen (rechtsboven), de Birkt (rechtsonder) en de oude kampontginning van de Haar. De jonge ontginningen kenmerken zich door rechte begrenzingen. Het grondgebied van Maarn was groter, de Maarnse Eng staat niet op deze kaart.
Op de kaart staat ook, jammer genoeg niet erg goed leesbaar, de grootte, het gebruik en de eigenaar van ieder perceel. We hebben dus met een pre-kadastrale kaart van doen. Van beneden naar boven ziet je de Dwarsweg en die is er nog steeds! Ook de Meent is in meer dan drie eeuwen nauwelijks veranderd en nog steeds loopt de Meentsteeg er doorheen. Oorspronkelijk was dit een laag en moerassig gebied waar de boeren van de Maarnse Eng hun vee lieten grazen. Na verbetering van de afwatering werd de Meent op een gegeven moment verdeeld. Op de scheiding tussen het Veen, waar nu de huizen van de Driesprong staan, en de Birkt liep ook toen al een schapendrift en die is er nu ook nog onder dezelfde naam. Over deze kaart hopen wij als ‘kaarten-freaks’ van de CHC in de toekomst meer te melden. Maar je kunt er nu toch al een paar echt 'historische wegen' in Maarn mee leren kennen.
door: Gijs van Roekel