Op een mooie zaterdag, 8 september van 10.00 tot 16.00 uur, werd de Open Monumentendag gehouden in de Maarsbergse Buurt. Voor deze gelegenheid waren Landgoed Maarsbergen en de tegenover gelegen boerderij De Cruijvoort opengesteld voor het publiek.
Het was prachtig weer en ongeveer 500 bezoekers hebben kunnen genieten van een zeer gevarieerd historisch aanbod. Hieronder enkele foto's van dit zeer geslaagde evenement.
Huis Maarsbergen
Op het terrein rond Huis Maarsbergen heetten vrijwilligers in traditionele kledij van 100 jaar geleden de bezoekers welkom. Op een korte rondwandeling kon men de dienstmeisjes bij het huis, de kasteelvrouwe, de koetsier, de tuinbaas en de jachtopziener ontmoeten. Zij vertelden over het wonen en werken op de historische buitenplaats. Deze directe manier van tonen van de historie werd door de bezoekers bijzonder gewaardeerd. Hulde aan de regisseur en acteurs die hier een prachtige 'vertoning' van wisten te maken.
Ook schaapherder Crets trok langs met zijn kudde en liet zien hoe hij met zijn hond de schapen op koers hield. De twee lezingen van kunsthistorica Catharina van Groningen over de historie van de tuinen rond huis Maarsbergen trokken een talrijk en geïnteresseerd publiek. Verder was het mogelijk om onder leiding van de landgoedeigenaresse Willemina van der Goes-Petter een wandeling over het landgoed te maken. Niet minder dan vier maal leidde zij een groep rond en vertelde zij over de tuinen en hoe deze ook in deze tijd met zoveel mogelijk respect voor de geschiedenis onderhouden en ontwikkeld worden. Bij de Oranjerie uit 1905 was de theetuin opengesteld voor het publiek. Hier kon men onder het genot van een hapje en een drankje bijkomen van de wandeling en tevens de postertentoonstelling over het landgoed bekijken. Hier bevond zich ook het CHC stalletje waar men onder meer het boekje 'De Heerlijkheid van Maarsbergen' kon inzien en kopen. Dit boekje werd speciaal voor deze gelegenheid geschreven door David Vroon, lid van de CHC en expert op het gebied van de historie van Landgoed Maarsbergen. Deze rijk geïllustreerde monografie gaat over het reilen en zeilen van de buitenplaats ten tijde van Samuel de Marez (1656-1714).
Boerenerf De Cruijvoort
Ook op De Cruijvoort was van alles te doen. Boer Erik Somsen liet de bezoekers zien hoe in vroeger tijd in het bakhuis brood werd gebakken. Een groep in klederdracht gestoken boerinnen liet zien hoe voorheen het koren met de vlegel gedorst werd. Het was prachtig om te zien hoe de dames ritmisch en in de maat het koren uit de aren klopten. Op het weiland naast de boerderij kon het publiek een weer iets modernere wijze van dorsen zien. Hier werd door een aantal in passende werkkleding gestoken werklieden een oude dorsmachine gedemonstreerd
De dorsmachine deed het nog uitstekend! Verder konden de bezoekers demonstraties zien van oude ambachten zoals bijenkorven vlechten, stoelen matten en bezems binden. Een imker gaf een kijkje in zijn keuken en men kon van boerenhapjes en drankjes genieten. Op het erf waren allerlei oude landbouwwerktuigen tentoongesteld en er was een tentoonstelling van posters ingericht over het leven en werken op de boerderij. Met name voor de kinderen – en misschien ook wel voor volwassenen – was een presentatie ingericht met de titel Van de Akker naar de Bakker. Velen hebben er tegenwoordig nemelijk geen idee meer van wat er allemaal bij komt kijken om zoiets doodgewoons als brood te maken. De presentatie maakte dit in een aantal stappen duidelijk. Voor de bezoekers was er van alles te zien, te horen en te beleven op De Cruijvoort!
Programma voor de kinderen
Aan de hiervoor beschreven Monumentendag ging een speciaal voor kinderen opgesteld programma vooraf. We hebben het dan over de ruim honderd leerlingen van de hoogste groepen van het basisonderwijs. Bijzonder is dat deze keer alle basisscholen van Maarn en Maarsbergen hebben meegedaan. Allereerst heeft Thijs Meinders de kinderen op 5 september een les gegeven over Landgoed Maarsbergen en De Cruijvoort. Daarna zijn alle kinderen in groepen langs geweest op de boerderij en het landgoed. Op de boerderij mochten ze rondkijken en werden ze door de boerin ingewijd in de geheimen van de hof. Daarna staken ze over naar het landgoed waar ze langs de verschillende acteurs rond Huis Maarsbergen trokken om ingewijd te worden in de geheimen van het leven op het landgoed. Marjolein Copier maakte ter gelegenheid van deze dag een lesbrief:
-
Lesbrief in pdf formaat: LesbriefOMD2012.pdf
Voor het lezen van de lesbrief heeft u Adobe Reader nodig.
U kunt dit gratis downloaden via
Al met al kunnen we als CHC terugzien op een prachtige en geslaagde Open Monumentendag 2012 met dank aan Willemina van der Goes-Petter, Erik Somsen en een klein legertje van vrijwilligers zonder wie dit alles niet mogelijk geweest zou zijn.
Nabestelling boek 'De Heerlijkheid van Maarsbergen'
Van het boekje 'De Heerlijkheid van Maarsbergen' zijn nog een aantal exemplaren te koop. Het boekje is in kleurendruk op A5 formaat, beslaat 56 pagina’s en bevat vele prachtige illustraties.
Het boekje is na te bestellen bij de secretaris van de CHC en kost € 5,- plus eventuele portokosten. Wacht niet te lang want: op is op! Stuur een e-mail naar chc@mmnatuurlijk.nl
door: Gijs van Roekel