Zoek

Open Monumentendag 2011: Nieuw gebruik – Oud gebouw (10-09-2011)

Op 10 september 2011 was weer de jaarlijkse Open Monumentendag, georganiseerd door de Cultuurhistorische Commissie. Het thema was dit jaar: 'Nieuw gebruik – Oud gebouw'. Rond dit thema waren in Maarn en Maarsbergen de nodige voorbeelden te vinden.

In Maarsbergen waren de Kleine Bloemheuvel, de Dorpskerk en Anderstein opengesteld; daarnaast was er aandacht voor de oude Merseberchschool met het Meestershuis, de Grote Bloemheuvel en de Kolken. In Maarn was uitsluitend de Theresiakerk opengesteld, de geplande openstelling van huize 't Stort kon helaas niet doorgaan. Het accent lag dit jaar op Maarsbergen, de CHC had haar 'hoofdkwartier' in een van de zalen van de Kleine Bloemheuvel, welwillend ter beschikking gesteld door restaurant La Place.

Op vrijdag 9 september 2011, voorafgaande aan de Open Monumentendag was er een activiteit speciaal georganiseerd voor de schoolkinderen. Hiervoor was door Marjolein Copier een lesbrief ontwikkeld waaruit de kinderen het een en ander konden opsteken over het thema van deze Open Monumentendag en de objecten in Maarsbergen. Ze werden eerst ontvangen op Anderstein waar directeur Hein van Beuningen ze rondleidde over het landgoed. Onderweg vertelde hij de kinderen over Anderstein zelf en de geschiedenis ervan. Vervolgens liepen de kinderen door Maarsbergen langs de overige objecten. Onderweg kregen ze van 'meester' Thijs Meinders de nodige informatie over wat er allemaal te zien was. Aangekomen bij restaurant La Place kregen ze een versnapering, zie de foto, en moesten ze vervolgens een aantal vragen beantwoorden. Tenslotte behandelde 'meester' Thijs klassikaal de vragen over de lesbrief.

La Place Landgoed Anderstein

De Dorpskerk in Maarsbergen was opengesteld en trok ongeveer 40 bezoekers. Bij het concert op het einde van de dag waren nog eens 40 personen aanwezig. Organisator Arie de Groot was zeer tevreden en hoopt ook volgend jaar weer mee te doen!

Op Anderstein werden door directeur Hein van Beuningen twee groepen belangstellenden rondgeleid over het landgoed. Vóór de rondleiding liet Hein eerst even De Deel zien en hield vervolgens een helder inleidend verhaal over het ontstaan en de ontwikkeling van het landgoed. Het was erg leuk om daarna op allerlei plekken te komen die gewoonlijk niet voor het publiek toegankelijk zijn. De rondgang eindigde bij de moestuin van Anderstein waar Willemijn Cappetti ons het een en ander vertelde over de opzet van de tuin en wat er allemaal gekweekt wordt.

In de Kleine Bloemheuvel was een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van het dorp Maarsbergen. Rien Pater had voor deze gelegenheid een toepasselijke collectie van oude ansichtkaarten samengesteld. Het was 's morgens erg rustig in het Kooihuis, maar gedurende de middag werd het steeds drukker. Ook hier hetzelfde beeld, een bescheiden aantal bezoekers maar wel heel veel vragen. Naar schatting zijn er ongeveer 50 bezoekers langs geweest.

In Maarn was alleen de Theresiakerk opengesteld, ook ter gelegenheid van de viering van haar 85e verjaardag. Wim Arendsen meldt ons dat de Theresiaparochie tevreden kan terug zien op de Open Monumentendag. Er is regelmatig bezoek geweest en belangstelling getoond voor het interieur van de kerk en de exposities. Gemiddeld kwamen er zo'n twintig bezoekers per uur. Velen daarvan kwamen uit omliggende plaatsen. Rien Pater had ook voor de Theresiakerk een collectie van oude ansichtkaarten samengesteld.

Theresiakerk

Wat bezoekersaantallen betreft waren we vorig jaar natuurlijk erg verwend. Dit jaar was er, mede door de veel bescheidener opzet, minder publiek, maar het was door de dag heen 'gezellig druk'. De bezoekers die kwamen hadden veel te vragen en je kon ze ook de nodige aandacht geven. Al met al kunnen we terugzien op een geslaagde Open Monumentendag. Bij het ter perse gaan van deze Modderkoning zijn de voorbereidingen voor volgend jaar al weer begonnen …

door: Gijs van Roekel

 
Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »