Zoek

Open monumentendag (08-09-2007)

Henk van den Beld en wethouder Elisabeth van Oostrum bij de opening. (Foto Ad de Jong)

Zaterdag 8 september 2007 ligt al weer enige tijd achter ons. Op deze dag, de Open Monumentendag, is de Cultuurhistorische Commissie van onze vereniging wederom naar buiten getreden om een stukje historie van de ontwikkeling van onze dorpskernen onder de aandacht van ons allen te brengen. Wij hebben hierbij brede medewerking ondervonden van vele dorpsgenoten en instanties. Het thema van deze dag was: Treinen door Maarn en Maarsbergen.

Opening en exposities

Henk van den Beld en wethouder Elisabeth van Oostrum bij de opening. (Foto Ad de Jong) De dag werd in ‘De Ark geopend door wethouder Van Oostrum van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Zij deed dit door een foto van één van onze illustere oud-plaatsgenoten, dr.ir. F. Q. den Hollander te onthullen. Hiermede werd ook de tentoonstelling geopend van modeltreinen van Hans Hanenbergh en Bert Boer, prentbriefkaarten van Rien Pater en oude poststukken van Max Lerk. De tentoonstelling bestond uit een brede en imposante verzameling van historische gegevens over spoorlijn, stations, rangeeremplacement en zandafgraving in Maarn en Maarsbergen. Alle treintypen die door Maarn-Maarsbergen hebben gereden, werden getoond. Het levendige postverkeer dat via Maarsbergen verliep kwam tot leven. Inhoudelijke en kwalitatief een succesvolle tentoonstelling.

Tuindorp

Opengestelde woning in Tuindorp. (Foto Ad de Jong)De wijk Tuindorp kwam op verschillende manieren in de schijnwerpers. Er reed een kindertrein, er was een braderie, die in samenwerking met de middenstand Maarn-Maarsbergen was opgezet. Op Schoollaan nr. 10 was de oorspronkelijke versie van een spoorwegwoning te zien en op Schoollaan nr. 34 een woning in renovatie. Dit zijn woningen met ruime tuinen met de mogelijkheid tot het verbouwen van groente e.d. De woningbouwvereniging heeft bij de voorbereiding van de bezichtiging en de bezichtiging zelf een enorme bijdrage geleverd. Het resultaat was navenant, want zeker 500 bezoekers hebben met veel interesse deze woningen bezocht.

Perron 3

Toneelvoorstelling op Perron 3.(Foto Ad de Jong)De kunstenaars van Perron 3, het oude station van Maarn, hadden met hun kunstwerken duidelijk naar een relatie met het Thema Treinen door Maarn en Maarsbergen gezocht. De van oorsprong Maarnse toneelvereniging Kleurspoeling bracht op het stationsplein de eenakter ‘In- en uitstappen’ ten tonele. Eigentijds en zeer boeiend, veel mensen hebben ervan genoten. De uitbeelding van het verblijf op een perron met aankomende, vertrekkende en vertraagde treinen, met op de achtergrond de ‘echte’ treinen was een aantrekkelijk stukje cultuur, passend bij deze Open Monumentendag.

 

De Zanderij met Zwerfsteneneiland

De Zanderij was de gehele dag opengesteld om te wandelen en deel te nemen aan de excursies op het Zwerfsteneneiland. De Vrienden van het Zwerfsteneneiland hebben onder de bezielende leiding van Wim Hoogendoorn de deelnemers deelgenoot gemaakt van de ruime historie, die de stenen op dit eiland bieden.

Boekje

Omslag van het boekje ‘Treinen door Maarn-Maarsbergen’ De uitgave van het boekje ‘Treinen door Maarn-Maarsbergen’ completeerde deze zeer geslaagde Open Monumentendag 2007. De laatste exemplaren van dit boekje liggen nog bij de boekhandel in Maarn en in Doorn. De Commissie is allen, zowel binnen als buiten de Commissie, dankbaar voor het vele werk, dat is verzet. De sponsors waren hierbij onontbeerlijk met hun bijdragen. Het was een geslaagde Open Monumentendag 2007.

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »