Zoek

Lezing over de Beeldbank Maarn-Maarsbergen (19-04-2012)

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Op 19 april aanstaande vindt de algemene ledenvergadering van MMN plaats in Dorpshuis De Twee Marken aan het Trompplein te Maarn. Deze jaarlijkse vergadering begint om 19.30 uur. Aansluitend volgt een uur later om 20.30 uur een lezing over de Topografisch Historische Atlas Maarn, ook wel genoemd Beeldbank Maarn-Maarsbergen.

Het werk aan deze beeldbank begon nu meer dan twee jaar geleden bij het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Zuidoost Utrecht in Wijk bij Duurstede. Dat was de plaats waar na de opheffing van de gemeente Maarn ten gevolge van de gemeentelijke herindeling, het gemeentearchief van Maarn terecht kwam. Onderdeel van dat archief was een ordeloze stapel foto’s en krantenknipsels, opgeborgen in een reeks archiefdozen. Het RHC zocht samenwerking met de Cultuurhistorische Commissie van MMN om deze collectie te ordenen, te beschrijven en beschikbaar te stellen voor het publiek. Samen zijn we aan de slag gegaan.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Als eerste moesten deze beelden volgens de daarvoor in de archiefwereld geldende criteria worden geordend. Eerst werden de luchtfoto's en de prentbriefkaarten apart gelegd en de krantentenknipsels eruit gehaald. Deze laatste worden opgenomen in de zogenaamde 'documentatie' van Maarn. De overblijvende stapel foto’s werd hierna uitgesplitst in een aantal rubrieken, zoals onder meer gebouwen, bestuur, politie en brandweer, culturele instellingen en sport. Vervolgens moesten ook deze subgroepen weer geordend worden volgens topografische en -tijdscriteria. Het resultaat was een geordende reeks van ongeveer 2700 foto's. Toen waren we een kleine twee jaar verder.

De volgende stap was het toekennen van een uniek catalogusnummer aan iedere foto volgens de daarvoor geldende regels. Dit catalogusnummer identificeert iedere foto uniek en je kunt er ook aan zien waarover dat specifieke beeld ongeveer gaat. Verder werd als voorbereiding op de digitalisering op iedere foto een unieke barcode geplakt. De complete reeks van catalogusnummers werd ondergebracht in een zogenaamde groslijst waarmee een foto snel kan worden opgezocht. De foto's zelf zijn mét beschrijving opgeborgen in zuurvrije plastic hoezen in meer dan twintig albums. U kunt in feite dus al een tijdje zoeken naar oude foto’s van Maarn en Maarsbergen met hulp van de groslijst en bladerend in de albums. Maar dat betekent dat u dan wel naar het RHC toe moet komen.

Ondertussen werd er door het RHC gebouwd aan hun website: www.rhczuidoostutrecht.nl. Deze website kan inmiddels al bezocht worden en u kunt er onder meer de oude jaargangen van een aantal streekbladen zoals bijvoorbeeld 'De Kaap' raadplegen. Ondertussen ging het werk aan de digitalisering van de beeldbank Maarn-Maarsbergen door. Allereerst zijn alle beelden door een gespecialiseerd bedrijf gedigitaliseerd. De volgende stap was het onderbrengen van de beelden en de beschrijvingen in een digitale beeldbank waarbij gebruik gemaakt wordt van de Atlantis software. Daartoe moesten overigens de beschrijvingen nog wel gedigitaliseerd worden door uitbreiding van de groslijst met een aantal beschrijvingsvelden. Dit alles is kortgeleden afgesloten met een laatste controle van de inhoud van de beeldbank. De laatste stappen worden nu gezet om de beeldbank te koppelen aan de website.

Op 19 april 2012 om 20.30 zal de digitale beeldbank van Maarn-Maarsbergen officieel gelanceerd worden. Vanaf dat moment kan iedereen die internet heeft via de site van het RHC beelden gaan zoeken en bekijken. Een aantal andere historische clubs in Zuidoost Utrecht hebben bij dit pionierswerk toegekeken en zullen in de toekomst ook hun collecties op deze wijze open gaan leggen. Ria van der Eerden, hoofd van het RHC Zuidoost Utrecht, zal enkele inleidende woorden spreken. Daarna zal Gijs van Roekel spreken over de beeldbank en laten zien hoe je er in kunt grasduinen.

door: Gijs van Roekel

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »