Zoek

Lezing en Excursie over de Maarnse Eng (18-10-2012)

De lezing

Je weet nooit van tevoren hoeveel mensen er op een lezing over een reeds lang verdwenen complex akkers in Maarn af zullen komen. Maar zaal drie van Dorpshuis De Twee Marken was op 18 oktober 2012 om 20.00 toch redelijk gevuld met zo’n 40 mensen.

Gijs van Roekel hield eerst een korte inleiding over de kaart van M. de Leeuw uit 1751. Hij plaatste deze in de context van de geschiedenis van Maarn.

Na enige kaartleesoefeningen met de deelkaarten was het de beurt aan Cees van Lambalgen. Hij voerde het publiek aan de hand van kaartfragmenten en foto’s mee over de Maarnse Eng. Onderwijl liet hij op bepaalde punten zien hoe er nog steeds allerlei elementen van de Eng duidelijk zichtbaar zijn in het landschap. Je moet er alleen oog voor hebben. Op die manier bracht hij de Maarnse Eng tot leven.

De excursie

Op zaterdag 20 oktober 2012 om 10.30 uur verzamelden zich 20 tot 30 mensen bij het Dorpshuis voor de aansluitende excursie over de Maarnse Eng. Met Cees als gids dwaalden we ongeveer twee uur lang door het oude agrarische landschap van Maarn. Cees had voor deze gelegenheid een bewerking gemaakt van de kaart van 1751 met daarop een aantal genummerde markeringen. Bij deze markeringen werd door Cees een toelichting gegeven en werden vragen beantwoord. De deelnemers vonden het prachtig, al was het voor sommigen wat ver en inspannend. Het was heel bijzonder om onder de bebouwing en bosaanplant en ondanks allerlei doorsnijdingen nog veel van het oude agrarische Maarn terug te kunnen vinden.

NB: Op veler verzoek worden lezing en excursie in het voorjaar herhaald op 25 en 27 april 2013.

door: Gijs van Roekel

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »