Zoek

De Weistaar museum & boerderij

De Weistaar is een kaasboerderij, én een museum. Veertig jaar geleden begon de familie Van Wolfswinkel hier met het maken van kaas en boter . De familie woonde en werkte op de boerderij. Dat was in die tijd heel normaal. 

De mensen die hun lekkers kochten op de boerderij, wilden ook wel eens aan hun vrienden laten zien waar en hoe die kaas gemaakt werd. Dus richtte de familie Van Wolfswinkel een speciale koffiekamer in voor gasten. Die kamer is er nog steeds. De Weistaar is nu een kaasmuseum en je kunt er feest vieren. Heb je enig idee waar de naam Weistaar vandaan komt? Tip: het heeft niks te maken met mensen die hier uren staren naar de omringende weilanden! Het zit namelijk zo: toen de familie kaas ging maken gingen ze op zoek naar hoe ze dit moesten doen. Ze ontmoetten een kaasmaker die de wei (dat is een gelige vloeistof die ontstaat bij het maken van kaas en die hééél veel gezonde dingen bevat) in een staande pot deed. Toen ze vroegen wat dit voor pot was, zei de kaasmaker dat het een staar was. De kaasmakers uit Gouda noemden die pot vaak een Weistaar omdat de wei er in bewaard werd. En zo ontstond de naam van ‘onze’ kaasboerderij.

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »