Zoek

De Bovenplaats | Bovenste Plaats

Bovenplaats001

Verdwenen Boerderij de Bovenste Plaats – Maarnse Grindweg

Wie zich over de Maarnse Grindweg verplaatst van Maarn richting Maarsbergen, ziet daar op een gegeven moment aan de linkerzijde enkele grote doorgeschoten lindebomen staan. Voor kenners is het dan wel duidelijk. Er moet ter plaatse een woning gestaan hebben met, zoals gebruikelijk in deze streek, twee leilindes als zonnescherm aan de zuidzijde voor de boerderij. Op onderstaande kaart (Google Maps satelliet) ziet u de Buursteeg en de Maarnse Grindweg parallel verlopen, het erf met de verdwenen boerderij bevindt zich in de witte ovaal.

Bovenplaats001

Oudere inwoners van Maarsbergen wisten er meer van te vertellen. Zo kan Bob Laporte Sr zich nog goed herinneren dat daar een boerderij gestaan heeft met rondom akkers en bouwlanden. Maar sinds een halve eeuw is deze boerderij verdwenen en resten ter plaatse slechts de monumentale lindebomen. Maar er is meer te vinden op en rondom de plaats waar deze boerderij heeft gestaan. Wie wat rondsnuffelt vindt met weinig moeite de begrenzing van de akkers en bouwlanden terug. Veel houtwallen en greppels geven namelijk exact de begrenzing van verdwenen akkers aan. Onlangs kwam een van de leden van de Cultuurhistorische Commissie in het bezit van enkele foto’s van de verdwenen boerderij ‘De Bovenplaats’, welke in de jaren vijftig van de vorige eeuw is afgebroken. Zie de foto links onder. De recente foto rechts onder toont de huidige situatie waar in de grote open plek de twee leilinden nog steeds duidelijk te zien zijn. Het is te danken aan de directie van Landgoed Maarsbergen dat op deze historische plek een informatiebord en zitbank geplaatst werden en dat de plek goed onderhouden wordt.

Bovenplaats003 Bovenplaats002

Als je de oude Kaart van Maarsbergen van 1716 erbij haalt dan kun je hierop de verdwenen boerderij met velden en wallen terugvinden. Zo is met enig speurwerk veel terug te vinden van een eeuwenlange bewoning. Op de eerder genoemde kaart van Maarsbergen 1716 zie je in het kaartfragment hier beneden de boerderij met twee hooibergen in de witte ovaal. Let op, de kaart is anders georiënteerd dan we gewend zijn, oost is boven, zuid beneden. Links van de Buurtsteeg die van boven naar beneden verloopt is de hoeve ‘het Buurteinde’ getekend die inmiddels vervangen is door nieuwbouw. Ten noorden van de boerderij zie je een schaapskooi. Toen deze kaart werd gemaakt was de schapencultuur de belangrijkste bron van inkomsten. De Utrechtse Heuvelrug was toen een groot heidegebied met grote aantallen schapen en vele schaapskooien. De percelen en wallen zijn ook nu nog volledig aanwezig, maar de percelen zijn vaak bebost, de paden soms dichtgegroeid. Alleen de oude leilinden getuigen hier nog van het agrarisch verleden. Ga er eens kijken, neem de oude kaart van Maarsbergen uit 1716 erbij en ga eens terug in de tijd. Er valt heel veel te ontdekken op de randen van de Utrechtse Heuvelrug, die een eeuwenlange bewoningsgeschiedenis kennen.

Bovenplaats004


Referenties

  • CHC Bewerking van het artikel ‘Verdwenen Boerderij de Bovenste Plaats’ van Cees van Lambalgen in een Modderkoning van 2009
Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »