Landhuis ’t Stort, Rijksmonument 508980-3 – Amersfoortseweg 7
De meeste grote buitenplaatsen verrezen in het begin van de twintigste eeuw, zo ook de buitenplaats ’t Stort. De naam van het landhuis verwijst naar het storten van zand uit de ontgravingen die plaatsvonden in het kader van de aanleg van de spoorlijn. Het huis staat op een zandstort, maar mogelijk moet de oorsprong van dat zand gevonden worden in het graven van de vijver achter de woning. De opdracht tot het bouwen van het huis werd gegeven door de heer Daniël David Stuten, directeur van de Ontvang- en betaalkas in Amsterdam. De grond was in 1901 verkocht door de heer Lagerwey te Woudenberg en stond geregistreerd als ‘driest en bouwland’.
Op 1 juni 1909 werd een huurovereenkomst getekend tussen de heer Stuten en Willem Hendrik de Beaufort, met betrekking tot ’t Stort, na een door de heer De Beaufort gewenste verbouwing. Het huurcontract met verlenging liep ten slotte door tot het jaar 1916. In dat jaar kocht de heer S. P. van Eeghen de buitenplaats voor zijn dochter Ada Wilhelmina en zijn schoonzoon Willem Hendrik de Beaufort. In 1975 ging het huis inclusief het koetshuis over in handen van Reijsiger Beheer en kreeg het de functie van woning en kantoor. De woning is ettelijke keren verbouwd door uitbreidingen zowel op de begane grond als op de verdiepingen.
De tuin aan de voorzijde bestaat uit een open weide/gazon met boomgroepen, terwijl aan de achterzijde een gazon met borders, een serpentinevijver met knuppelbruggetje en een bosgedeelte is aangelegd. De oprijlaan voert u langs het koetshuis naar de ingang van de woning. Vóór het huis is een rotstuin aangelegd met waterval en trappartij. De gebruikelijke tennisbaan met bijbehorende tuinkoepel is in de loop der jaren verdwenen. De inrichting van de woning is nog geheel traditioneel gebleven.
Voormalig koetshuis ’t Stort – Rijksmonument, Amersfoortseweg
Het koetshuis ligt aan de zuidoostzijde van het perceel, links van de oprijlaan naar de villa. In 2012 is het pand ingrijpend verbouwd en het wordt thans gebruikt als kantoor.
Referenties
- Geloven in Monumenten, pag 40.
- CHC Collectie, foto’s 2010.
- Maarn, geschiedenis en architectuur, p 86
- Website Utrechtse Buitenplaatsen: ’t Stort.
- Wikipedia Lijst van rijksmonumenten in Maarn.