Zoek

Opening Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Op zaterdag 11 oktober jl. is Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug officieel geopend door minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Er was op deze dag een feestelijk programma georganiseerd voor publiek en genodigden.

De locatie van de opening was Kwintelooyen, onder Veenendaal. Hier stonden enkele tenten waarin alle organisaties die betrokken zijn bij het Nationaal Park zich presenteerden. Vanaf dit punt werden activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Zo kon de bezoeker diverse bijzondere wandel- en fietsroutes volgen. Langs deze informatieve routes waren vertelpunten, waar men informatie kreeg over heidebeheer, bosbeheer, de geschiedenis van het gebied en de uiterwaarden. De bezoeker wandelde vanaf Kwintelooyen naar bijvoorbeeld Plantage Willem III, een open natuurgebied met Konikpaarden en Galloways.

Of men kon een excursie maken naar de monumentale tuin van landgoed Remmerstein. Deze tuin is normaal voor het publiek gesloten, maar speciaal voor de opening van het Nationaal Park kon de bezoeker hier onder geleide een kijkje nemen.

Kinderen gingen op natuurontdekkingstocht met de 'Groene Glooier'. Aan de hand van dit boekje speurden ze naar sporen, leerden ze de hoogte van een berg meten en zagen ze waarom een boommarter liever in een eik huist dan in een beuk.

Minister Veerman en mevrouw De Stigter (voorzitter) plantten als openingshandeling gezamenlijk een beuk. Minister Veerman bij de opening: "Nationale Parken kiezen steeds meer voor een verbrede aanpak, waarbij allerlei bestaande functies als wonen, werken, mobiliteit en recreaties gekoppeld worden aan het beheer en behoud van de natuur. Een goed voorbeeld van die synthese van functies vind ik het project 'Hart van de Heuvelrug'.  In dit project werken overheden en maatschappelijke organisaties samen aan 'meer groen van betere kwaliteit'. Ook noem ik graag het initiatief van zes grotere terreinbeheerders om gezamenlijk de belangrijkste knelpunten en kansen voor 'Heel de Heuvelrug' op het punt van de natuur in beeld te brengen."

Kijk voor meer informatie op: www.nationaalpark-utrechtseheuvelrug.nl

door: Susan Claessens
Consulent Natuur- en Milieueducatie en Coördinator communicatie en educatie Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »