Zoek

Nieuwe publicatie over het ontstaan van het dorp Maarsbergen

Eindelijk is het onderzoek naar het ontstaan van het dorp Maarsbergen afgerond. Dit onderzoek is opgesplitst in twee delen:

 

  1. De vrijwel complete bewoningsgeschiedenis van het dorp tussen 1500 en 1800 is gepubliceerd op de website www.historischehuizen.nl. Ondanks het tamelijk geringe aantal bronnen is het gelukt om nagenoeg alle bewoners van dit dorp over een periode van 300 jaar te achterhalen. Ik heb gekozen voor het medium website omdat hierop steeds aanvullingen en mutaties kunnen worden gedaan.
  2. Over het ontstaan van het dorp en de ontwikkeling tot circa 1800 zal in het voorjaar van 2019 een boek verschijnen onder de titel De erfenis van ridder Fulco. Dit betreft een beschrijving vanaf het vroegste begin in circa 1050. Maarsbergen wordt voor het eerst genoemd in een akte van 1134, wanneer Fulco van Bern al zijn bezittingen, waaronder (een deel van) Maarsbergen, schenkt aan de nieuw te stichten Abdij van Berne. In mijn boek kom ik met nieuwe vondsten die het ontstaan van het dorp veel helderder maken. Ook beschrijf ik uitgebreid de gevolgen van de verschillende oorlogen die het dorp troffen. Deze desastreuze gebeurtenissen zijn de reden dat Maarsbergen nooit heeft kunnen ontwikkelen tot een dorp met eigen kerk en dorpskern.

Het is vanaf nu mogelijk om alvast in te tekenen op het boek De erfenis van ridder Fulco. Stuur een bevestigingsmailtje met je adres naar verkoop@nabijproducties.nl.

 

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »