Het maartse viooltje behoort tot de familie van de violaceae. Behalve de bekende paarse viooltjes zijn er ook vormen met witte, roze, gele en abrikooskleurige bloemetjes.
De planten vormen een wortelrozet waaraan zich uitlopers vormen die weer nieuwe plantjes vormen.
Uit de bloemen ontstaan ronde vruchtdoosjes met drie delen, die bij rijping openbarsten en het zaad weg laten springen.
Mieren zijn er dol op en verspreiden het zaad nog verder. ’s Zomers vormt de plant cleistogame (zelfbestuivende), bloemen die ook weer voor veel zaden zorgen.
Mensen met een goede neus kunnen de heerlijke geur van het maarts viooltje waarnemen, vandaar de naam odorata (geurend,welriekend).
Plant: | maarts viooltje |
Latijnse naam: | Viola Odorata |
Vindplaats: | Onder hagen en in tuinen |
Bloeitijd: | vanaf maart tot mei |
Oud rijmpje:
Meisjes die viooltjes dragen
Mag je zoenen zonder vragen
De bloemen worden soms gekonfijt of gesuikerd, om als decoratie op nagerechten, taarten of bonbons te worden gebruikt. Zie het recept hieronder.
Recept: Gesuikerde viooltjes
Klop een eiwit los, bestrijk hiermee de viooltjes en bestrooi ze met poedersuiker.
Laat ze goed drogen en doe dan de achterkant van de bloemen.
Laat de bloemen weer goed drogen en herhaal de handelingen nog een keer.
Laat ze daarna weer drogen op een warme plaats of in een oven van 30°C en bewaar ze in een goed gesloten blik.Heel mooi!