Zoek

Natuur in eigen dorp: Zuidelijke keizerlibel (anax partenope)

Landgoed De Kom is misschien wel een van de mooiste plekken in Maarsbergen. In deze voormalige eendenkooi zijn vele soorten libellen en juffers te vinden. 

Gewoon gaan zitten, kijken en genieten kan daar nog en het is geheel gratis! Je moet je wel even afsluiten voor het verkeerslawaai. Wie schetst mijn verbazing toen een kenner die daar toevallig ook rondliep mij wees op een heel bijzondere libel, en wel de zuidelijke keizerlibel.

De majestueuze gewone keizerlibel is bij de kom een normale verschijning, maar dit nabije familielid is in Nederland (nog) zeldzaam. Hij is inheems in het zuiden van Europa en zwervers werden de laatste jaren in toenemende mate gezien in ons land. Recent is zelfs voortplanting vastgesteld. Wellicht opnieuw een effect van de globale opwarming?

Het beestje is nogal variabel gekleurd maar een heel opvallend kenmerk is de hemelsblauwe kleuring van segment 2 en 3 van het achterlijf, een soort 'zadel', zie de foto. Misschien gaat deze soort zich wel echt vestigen in De Kom!

door: Gijs van Roekel

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »