Natuur in eigen dorp: Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid behoort tot de familie van de scrophulariaceae (helmbloemigen). Vanaf eind mei tot in de herfst kun je de mooie paars-roze of witte bloemen verwachten. Soms is de bloemstengel wel 2 meter hoog!

Van binnen zijn de bloemen prachtig gevlekt; dat wordt een honingmerk genoemd. De stengels en de onderkant van de bladeren zijn grijs behaard. De plant is tweejarig en soms overblijvend. Het eerste jaar wordt de bladrozet gevormd en het tweede jaar gaat de plant bloeien.

Deze plant is niet alleen heel mooi, maar ook heel giftig. Het is een belangrijke artsenijplant. Uit het blad wordt het glucoside digitaline gewonnen, dat al meer dan 200 jaar het belangrijkste medicijn is tegen hartkwalen. Tegenwoordig is er ook een synthetische vorm van het medicijn beschikbaar maar de plant wordt nog steeds gekweekt voor medicinaal gebruik. Vooral in de homeopathie wordt digitalis vaak toegepast, in zeer uiteenlopende doseringen.

Plant: Vingerhoedskruid
Latijnse naam: Digitalis purpurae
Vindplaats: In tuinen, bermen, open plekken in het bos
Bloeitijd: Maart tot december

door: Willemijn Cappetti

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Thema Ruimtelijke Ordening

Update Henschotermeer

Eind maart 2024 heeft de gemeenteraad van Woudenberg ingestemd met het gewijzigde bestemmingsplan voor het Henschotermeer. Daarmee stemt de gemeenteraad van Woudenberg in met de

Lees verder »
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »