Zoek

Natuur in eigen dorp: Verbascum thapsus

De koningskaars is een hoge statige plant met een langgerekte bloemaar. De plant behoort tot de helmkruidfamilie. 

De koningskaars is tweejarig. In het eerste jaar vormt zich de bladrozet, in het tweede jaar ontwikkelen zich de bloemstengels en vormt de plant bloemen en zaden. De plant heeft veel zon en warmte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. De koningskaars was al bekend in de Romeinse tijd en werd voor veel doeleinden gebruikt. Allereerst werd de uitgedroogde plant in pek gedompeld en daarna als toorts gebruikt, vandaar de naam koningskaars! Een aftreksel van de plant werd door blondjes gebruikt om hun haar nog blonder op te lichten. In de homeopathie wordt de koningskaars gebruikt om hoest te verlichten en tegen aangezichtspijnen. Koningskaarsbloemen getrokken in olijfolie werd gebruikt om eczeem en steenpuisten te bestrijden.

 

Plant: Koningskaars
Latijnse naam: Verbascum thapsus
Anders: Gele toorts
Vindplaats: Langs wegen (Beeklaan) en op rurale terreinen
Bloeitijd: Vanaf juni tot september     

Recept van koningsolie:

Meng 1 handvol bloemen in 1 dl. zuivere olijfolie, in een doorzichtige glazen pot. Zet de pot 3-4 weken buiten en schud het mengsel iedere dag even goed door elkaar. Zeef de olie en het middel is klaar voor gebruik. 

Succes!

 

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »