Natuur in eigen dorp: Smeerwortel

In onze omgeving groeit smeerwortel op veel plaatsen. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je een flink boeket plukt. Vanaf mei kun je overal de mooie buisvormige bloemetjes zien.

Meestal is de bloem paars-violet, maar ook een crèmewitte of licht¬violette kleur komt veel voor. De jonge blaadjes kunnen prima in een voorjaarssalade worden gebruikt; ze hebben een frisse komkommerachtige smaak.

Van oudsher is de smeerwortel een plant die veel als medicijn wordt toegepast. Hildegard von Bingen en Paracelsus pasten de plant al toe. Zoals de naam heilbeen al zegt heeft de smeerwortel een genezende werking op botbreuken, zweren en wonden. Niet alleen de bladeren worden gebruikt maar ook de wortel.

Plant: Smeerwortel
Latijnse naam: Symphytum
Familie: Boraginaceae
Anders: Heilbeen, heelwortel, hondsbeien, keelwortel
Vindplaats: Op vochtige plaatsen, langs sloten, in grasland
Bloeitijd: Vanaf mei tot september

Smeerwortelkompres

Kook 100 g. wortel in één liter water, gedurende 10 minuten. Zeef de vloeistof en maak er een warme kompres mee. Laat de kompres 20 minuten op de te behandelen plaats inwerken. Probeer maar eens, het helpt echt!!

door: Willemijn Cappetti

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Thema Ruimtelijke Ordening

Update Henschotermeer

Eind maart 2024 heeft de gemeenteraad van Woudenberg ingestemd met het gewijzigde bestemmingsplan voor het Henschotermeer. Daarmee stemt de gemeenteraad van Woudenberg in met de

Lees verder »
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »