Zoek

Natuur in eigen dorp: Rankende Helmbloem

Rankende helmbloem behoort tot de familie van de fumariaceae (duivekervelfamilie). Soms worden ze ook ingedeeld bij de papaveraceae (klaproosfamilie).

De plant wordt ook wel eens leeuwerikbloem genoemd, omdat de bloemetjes gelijkenis vertonen met de kop van een leeuwerik. Vanaf juni tot in de herfst kom je de tere plantjes met de kleine bloemetjes tegen in het bos en op ruige plekken. De plant houdt van zure grond. Vroeger was dit plantje vrij zeldzaam, maar tegenwoordig zie je de plant steeds meer. Dit schijnt te maken te hebben met de vermesting, d.w.z. de toename van voedingsstoffen die met de regen verspreid worden.

Er is heel weinig bekend over het gebruik van de plant in de homeopathie. Plinius schreef, dat het sap van de plant, in de ogen gedruppeld, goed was tegen de 'schemering' van de ogen. Het sap wekt de secretie van traanvocht op, alsof er rook in de ogen komt. Een oude naam voor de rankende helmbloem is dan ook ‘erdroock’ ofwel aardrook.

Plant: Rankende helmbloem
Latijnse naam: Ceratocapnos claviculata
Vroeger: Corydalis claviculata
Vindplaats: In bossen, ruigten
Bloeitijd: Juni tot oktober

door: Willemijn Cappetti

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »