Vogels rond het huis: de merel
Wist u dat de merel vroeger een vrij schuwe bosvogel was, die zich meestal uit de buurt van de mensen hield? Daar is de laatste honderd jaar veel in veranderd. De merel heeft zich helemaal aangepast aan de mens. En daar profiteert deze vogel volop van: nog nooit waren er zoveel merels als nu !!
En waar vind je de meeste merels? In mooie groene dorpen zoals Maarn. Bijna iedere tuin heeft een of meer merelpaartjes. Die mereldichtheid vind je in geen enkel natuurgebied terug. Trouwens ook het aantal broedparen van veel andere vogels is in een groen dorp vaak een stuk groter dan in een natuurgebied.
Merels, dat zijn prachtige dieren die vaak van februari tot september wel twee à drie broedsels proberen groot te brengen. Met die jonge merels gaat veel mis, maar toch blijven er voldoende over om de stand op peil te houden of uit te breiden. Dat kunt u zelf waarnemen als het voorjaar wordt: in veel tuinen worden dan felle gevechten geleverd, eerst om die mooie tuin van u in te nemen, en vervolgens om hem fel te verdedigen tegen andere merels die vanaf februari ineens concurrenten zijn geworden. Als het allemaal gelukt is, wordt er vanaf de schoorsteen van uw woning de mooiste merelzang ten gehore gebracht, van "weet wel, hier woon ik!" tot "wee de merel die het waagt om in mijn tuintje te komen…". Die zang die wij zo waarderen, is dus in de mereltaal ietsje agressiever dan wij zouden denken, en wordt in de merelwereld heel anders opgevat.
Alarmroep van de merel
Als u zich wat meer in vogels wilt verdiepen of ook zelf vogelaar wilt worden, kunt u heel goed in uw eigen tuin beginnen en letten op het gedrag van de vogels. U kent vast wel het alarmerende geroep van de merel. Vooral als er jongen zijh kan dit veel kabaal geven in de tuin. Maar weet u ook dat de merel hiervoor verschillende soorten alarm op zijn repertoire heeft? In de mereltaal is er globaal sprake van drie soorten alarm, en daar moet u eens op letten. Er is een alarmroep, als een soort luchtalarm dat wordt gebruikt als er bijvoorbeeld een sperwer of havik in de lucht cirkelt. Het is een hoog geluid dat heel moeilijk te traceren is, waardoor de roofvogel in feite niet kan horen waar het vandaan komt (van levensbelang voor de vogel).
Een heel ander geluid laat de merel horen als er over de grond gevaar loert. Dit geluid wordt in de natuur gebruikt bij hermelijn, bunzing en wezel, maar bij u in de tuin natuurlijk voor de kat, een van de grote vijanden van de merels. Het klinkt meer als 'klok klok'. Een derde alarmgeluid wordt gebruikt voor gevaar in de bomen (eksters, kraaien e.d). U ziet, het is allemaal levensgevaarlijk voor de merels, maar desondanks floreert de merelstand als nooit te voren.
Dus, als het weer voorjaar wordt, en de merels gaan weer zingen, let dan eens op de alarmgeluiden van de merel. Als u de geluiden eenmaal kent, kunt u vanuit uw ligstoel met gesloten ogen de kat of de roofvogel aan horen komen. U verstaat immers de mereltaal. En ik kan u verzekeren, als u de taal van de natuur gaat verstaan, dan wordt vogelen pas echt leuk! Veel informatie vindt u op internet: www.vogelaar.startpagina.nl, www.nicodehaan.nl, www.vogelbescherming.nl.