Zoek

Natuur in eigen dorp: Ligusterpijlstaart (sphinx ligustri)

Van Eva Exoo die woont op het terrein van Valkenheide ontving ik de rechts hiernaast afgebeelde foto van een vlinder. De foto werd door haar gemaakt in haar eigen tuin. Ze heeft het opvallend grote beest ook opgemeten, de lengte van dit exemplaar was 5,5 cm, een forse vlinder dus.

Het blijkt te gaan om de Ligusterpijlstaartvlinder (sphinx ligustri), een lid van de familie der pijlstaarten (sphingidae). Deze nachtvlinder oogt zwart-bruinachtig met opvallend lichtroze gekleurde achtervleugels. De soort komt in het grootste deel van het land voor, maar je ziet hem niet zo vaak.

De opvallende heldergroen gekleurde rupsen (foto Willie Meijne links) zijn tot 10 cm lang en hebben op de flank zeven schuine wit-purper gekleurde strepen en op het achterste segment een gepunte hoorn, vandaar wellicht de naam pijlstaart. Op de kop heeft de rups twee brede zwarte strepen. De rups houdt van liguster, sering en enkele andere planten. In de tuin van Eva Exoo staat een grote en lange ligusterhaag, dus deze rupsen hebben genoeg te eten! De rupsen leven van juli tot begin november waarna de pop in de grond overwintert. De vlinders vliegen in één generatie van half mei tot begin september.

door: Gijs van Roekel

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »