Zoek

Natuur in eigen dorp: de Witte Dovenetel

Pas op, daar groeien brandnetels! Inderdaad lijken de witte dovenetels daar heel veel op, maar deze netels prikken niet! Daarom heten ze ook 'doof'.

Ook deze netel behoort tot de familie van de lipbloemigen (labiatae). De witte dovenetel vind je op heel veel verschillende plaatsen: langs wegen en paden, in weilanden (ze verdragen veel mest) en op licht beschaduwde plaatsen in het bos. In Maarn staan ze o.a. langs de Schapendrift, de Buurtsteeg en de Andersteinweg. De plant is zeer in trek bij hommels en bijen, die voor verspreiding van het stuifmeel zorgen. Voor sommige vlindersoorten is de plant een belangrijke voedselplant. De zaden worden door mieren mee gesleept naar het nest en daardoor meteen verspreid. De bloem van de witte dovenetel is prachtig getekend.

In Engeland wordt de bloem ook wel 'Adam en Eva in het priëel' genoemd. Als je een bloem afplukt en dan ondersteboven houdt begrijp je wat daar mee bedoeld wordt! Vroeger werd de plant ook wel witte archangel genoemd. De bloemen werden met suiker gebakken en in een pudding verwerkt. De bloemen zij eetbaar en staan erg decoratief op veldsla of bietensalade. Eet smakelijk !!!!

Plant: Witte dovenetel
Latijnse naam: Lamium Album
Vindplaats: In bermen, grasland, ruigten en op stortplaatsen
Bloeitijd: April tot diep in de herfst

door: Willemijn Cappetti
 

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »