Natuur in eigen dorp: de Pastinaak

Pastinaak behoort tot de familie van de schermbloemigen. De plant is tweejarig en komt steeds meer voor langs wegen, zodat er een prachtig geel kantwerk in de berm ontstaat.

De pastinaak verspreidt een heerlijk frisse wortelachtige geur. Er bestaat ook een gekweekte vorm van de pastinaak. Deze heeft dikkere vlezige wortels; de wilde vorm heeft langere, spoelvormige wortels.

Vroeger was de pastinaak een belangrijke voedingsbron, veel gegeten in soepen en stoofpotten. Daarna werd de pastinaak helemaal verdrongen door de aardappel, maar de laatste tijd komt de wortel weer steeds meer in de belangstelling, zoals veel vergeten groenten. In biologische groentepakketten en in natuurwinkels kom je de pastinaak regelmatig tegen. Probeer maar eens een lekkere puree van half om half aardappelen en pastinaak, lekker hoor!

Wees wel voorzichtig met de plant bij felle zon, want zoals alle schermbloemigen kan hij huidreacties veroorzaken!
Van de zaden van de pastinaak kun je thee zetten en ook bij de inmaak in azijn kunnen de zaden worden gebruikt.
Kortom, een veelzijdige plant!

Plant: Pastinaak
Latijnse naam: Pastinaca sativa
Anders: Pinksternakel
Vindplaats: Langs wegen, dijken en akkers
Bloeitijd: Juli tot september

door: Willemijn Capetti

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten

Eindrapport Expeditie Achtertuin

In Nederlandse stadstuinen en op stadsbalkons leven honderden, zelfs duizenden, dier- en plantensoorten. Meestal worden die over het hoofd gezien als we denken aan “stadsnatuur”, maar ze

Lees verder »