Natuur in eigen dorp: de paardenbloem

De paardenbloem behoort tot de familie van de composieten. Al vroeg in het voorjaar verschijnen de eerste bloemen Veel mensen zien de paardenbloem als een lastig onkruid, maar als je de bloem van dichtbij bekijkt zie je hoe mooi deze is.

Natuurlijk is het wel zo dat de plant enorm kan gaan woekeren als hij het naar zijn zin heeft. Heel veel dieren zijn er dol op: pluk maar eens wat bladeren voor het konijn, kinderen!

Ook de paardenbloem is weer zo'n 'vergeten groente', die steeds meer in de belangstelling komt. Als je de paardenbloem als groente tegenkomt, wordt hij molsla genoemd. De bladeren worden dan gebleekt, d.w.z. in het donker gehouden, zodat ze mooi lichtgeel en minder bitter worden, eigenlijk dezelfde methode als bij witlof. In de homeopathie wordt de paardenbloem gebruikt om vocht af te drijven en om de functie van de organen te versterken.

Je ziet wel, er zijn meer facetten aan de paardenbloem dan je op het eerste gezicht denkt!

Plant: Paardenbloem
Latijnse naam: Taraxacum officinale
Anders: Konijnenbladen, varkensbloem
Vindplaats: Langs wegen, dijken en in weilanden
Bloeitijd: vanaf april tot ver in de herfst

door: Willemijn Cappetti

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten

Eindrapport Expeditie Achtertuin

In Nederlandse stadstuinen en op stadsbalkons leven honderden, zelfs duizenden, dier- en plantensoorten. Meestal worden die over het hoofd gezien als we denken aan “stadsnatuur”, maar ze

Lees verder »