Zoek

Natuur in eigen dorp: De hazelworm (Anguis Fragilis)

In een artikel 'RAVON Excursie naar het Kombos' werd bij boerderij de Brink tevergeefs gezocht naar de hazelworm. Misschien zijn deze schuwe beestjes wel verhuisd naar de bossen tussen Maarnse Grindweg en Buurtsteeg, ter hoogte van de oude begraafplaats van Huis te Maarn.

Op een wandeling zag mijn echtgenote daar namelijk dit prachtige beest gewoon midden op het pad en ik had gelukkig net tijd genoeg om bijgaande foto te maken. Daarna kronkelde de hazelworm snel weg onder het gebladerte.

Je denkt bij de hazelworm aan een slang maar het is in feite een hagedis zonder poten. Het dier leidt een verborgen bestaan tussen bladeren en takken in de strooisellaag en leeft voornamelijk van regenwormen en naaktslakken. In de voedselketen wordt de hazelworm natuurlijk ook weer door allerlei andere beesten gegeten. Het beest kan tot wel 45 cm lang worden en is prachtig bruin gekleurd.

De hazelworm is volstrekt ongevaarlijk en erg schuw. Het beestje is niet echt zeldzaam, maar je ziet ze niet vaak. De hazelworm is eierlevendbarend. De kleintjes komen in een dun vliesje ter wereld en gaan na de geboorte onmiddellijk hun eigen weg. Er is dus geen sprake van enige ouderlijke zorg.

door: Gijs van Roekel

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »