Zoek

Natuur in eigen dorp: De gekraagde aardster (Geastrum Triplex)

In de herfst zien we overal weer, de paddenstoelen. Natuurlijk zijn er bijna het hele jaar paddenstoelen, maar in de herfst zijn ze het talrijkst en vallen ze het meest op. Zelf vind ik paddenstoelen altijd iets mystieks hebben, zo staat er niets en een dag later zie je een prachtige zwam staan.

In de Middeleeuwen zag men dan ook de 'kampernoeljes' als een duivels gewas. In de duinen en in de strooisellaag van droge loofbossen kun je de gekraagde aardster tegenkomen en … als je heel veel geluk hebt zelfs in je eigen tuin, zoals bij mij het geval is!!

De gekraagde aardster is een wel heel mooi paddenstoeltje. Hij begint als een klein bruin bolletje van 4-6 cm., maar dan barst de buitenkant open en verdeelt zich in 4-7 slippen. Het eigenlijke vruchtlichaam staat als een kleine ui in het midden. Het bolletje is lichtbruin in droge toestand en wat donkerder bij vochtig weer, de slippen zijn beige-achtig.

Als de sporen rijp zijn ontstaat er een gaatje in het midden van het bolletje en daardoor kunnen de sporen ontsnappen. Je kunt een handje helpen door heel zacht in het bolletje te knijpen. Dan zie je een heel wolkje sporen en vooral kinderen vinden dat prachtig !

Ik hoop dat je dit juweeltje een dezer dagen zult tegenkomen!
NB Deze paddenstoel is NIET eetbaar!

Paddenstoel: Gekraagde aardster
Latijnse naam: Geastrum triplex
Vindplaats: Veel in de duinen, maar ook in droge loofbossen.
Vindtijd: Augustus tot de vorst invalt.

door: Willemijn Cappetti

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »