Zoek

Natuur in eigen dorp: De citroenvlinder

De citroenvlinder (gonepteryx rhamni) behoort tot de familie van de witjes (pieridae) en is een algemene standvlinder die overal in Nederland voorkomt.

Het is een grote vlinder die overwintert en soms al in februari te zien is. Je zou het een echte lentebode kunnen noemen.

Helaas is het dit voorjaar en ook in de daarop volgende zomer droevig gesteld met de vlinders. In de winter hebben we in onze omgeving enkele zéér koude nachten gehad en dat is natuurlijk niet best voor de overwinteraars onder de vlinders. Het weer in de periode daarna, tot en met de eerste helft van de zomer, was ook niet al te vriendelijk voor de vlinders, véél kou en regen. Gelukkig is nu, in augustus, het weer wat beter en kunnen we deze prachtige felgekleurde vlinder regelmatig zien rondfladderen. Het zijn niet de overwinteraars die we nu zien, maar het is alweer de volgende generatie.

De vlinder houdt van zonnige plaatsen langs bosranden, houtwallen en struikgewas, en daar hebben we in Maarn en Maarsbergen gelukkig genoeg van. Zoals bij iedere vlinder komt er uit het eitje eerst een rups. Deze eet sporkehout en wegedoorn, liefst jonge planten en op zonnige plekken. Ze is een meester in de camouflage want groengekleurd kruipt ze over groene blaadjes.

door: Gijs van Roekel

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »