Zoek

Natuur in eigen dorp: Boerenwormkruid

Boerenwormkruid behoort tot de familie van de composieten. Vooral in deze tijd zien we de plant massaal langs de wegen in de buurt.

Het is een fantastische bloem voor het maken van veldboeketten; boerenwormkruid houdt zich prima op water. De bloemen zijn ook heel goed te drogen en behouden dan goed hun kleur. De kruidige geur wordt niet door iedereen gewaardeerd, maar ik vind wormkruid heerlijk ruiken!

Zoals de naam al aangeeft werd de plant vroeger veel gebruikt als wormwerend middel. Ook werd het gebruikt om insecten op afstand te houden.
En natuurlijk was boerenwormkruid een vast onderdeel van de kruidenwis. Een kruidenwis werd bij de ingang van de boerderij opgehangen om kwade geesten te weren.

Maar ook nu nog bewijst boerenwormkruid zijn nut. Recent heeft er onderzoek plaats gevonden naar de werkzaamheid van boerenwormkruid bij het bestrijden van hardnekkige huidaandoeningen, met positief resultaat. Ik zou zeggen, snel naar buiten om een lekkere wandeling maken en met een boeketje boerenwormkruid terug te komen!

Plant: Boerenwormkruid
Latijnse naam: Tanacetum vulgare
Anders: Gouden knopen
Vindplaats: Langs wegen en dijken, in ruige bermen
Bloeitijd: Juli-september

door: Willemijn Capetti

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »