Zoek

Minicursus de geschiedenis van de bosbouw in Maarsbergen

Voor woensdagavond 2 november hadden 8 belangstellenden zich opgegeven. Uiteindelijk hebben ruim 20 mensen aandachtig geluisterd naar de geschiedenis van de bosbouw van Maarsbergen door Gonda Laporte.

Het leuke was dat haar man, David Vroon,  kinderen, broer, vader en moeder ook aanwezig waren. Want uiteindelijk was datgene wat Gonda vertelde het verhaal van haar vader, Bob Laporte. Bob heeft alle aantekeningen gemaakt en Gonda heeft met David daar een mooie presentatie gemaakt.

Het is boeiend om te horen hoe bepalend de economie was voor de bosbouw. En dat de landheren en bosbouwers vele tientallen jaren vooruit moesten kijken om voldoende opbrengst te hebben voor het landgoed. Voorbeelden hiervan zijn: het eikenhakhout heeft zeker 10 jaar nodig voordat het schors geschikt is voor de leerlooierrijen; en een dennenboom heeft 20-30 jaar nodig om geschikt te zijn als stuthout voor de mijnbouw. Wist u dat dennenbomen die gezaaid worden beter groeien dan bomen die geplant worden? En wist u dat het zaad in grote zakken per trein naar Maarsbergen kwamen. En dat de plaatselijke houtverkoop in café Groot Bloemheuvel plaats vond? ( ter info: Groot Bloemheuvel is nu dat vervallen gebouw bij het stoplichten  van Maarsbergen). Het was een boeiende avond en broer Bob had nog allerlei bosbouwmaterialen meegenomen die door een aantal aanwezigen  met veel belangstelling werden bekeken.

Op zaterdagmorgen zijn we met 10 mensen met de fiets op pad gegaan. We zijn gestart met een kop koffie van Max Havelaar en een heerlijke speculaasje van de moeder van Gonda bij de bank van de grafheuvel aan de Maarnse Grintweg. In het heideveld konden we nog de voorns zie van de lang geleden gezaaide dennenbomen. Ook staan er nog prachtige oude wintereiken op de wallen. Deze wallen gaven de perceelgrenzen aan. Deze oude eiken waren de ‘nummer ‘ bomen bij de houtverkoop. Tussen de ‘nummer’ bomen werd het hout verkocht, maar de ‘nummer’ boom bleef staan. Onder het genoot van alweer een kop koffie en in de ‘schapen’ schuur bij het huis van Gonda heeft ze nog een paar verhalen verteld van haar vader over hoe bijvoorbeeld de verkoop van hout ging.

Het was een zeer geslaagde minicursus bosbouw Maarsbergen en het verhaal over de bosbouw is nog niet af.  De deelnemers kijken uit naar een vervolg

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »