Een lezing op 14 februari jl. door Joris Hellevoort
Ruim 40 deelnemers zijn tijdens deze lezing met de enthousiaste boswachter Joris Hellepoort op reis gegaan naar beroemde en markante bomen in Nederland en omgeving. Soms ziet de boom er echt niet meer mooi uit, maar heeft de boom een rijke geschiedenis. Kent u de Wodanseiken bij Wolfheze of de Adam en Eva bomen op landgoed Stoutenburg of de eenzame eik in Amerongen?
Joris heeft voor het schrijven van zijn boek ‘de wortels van het land’ een aantal criteria vastgesteld om tot de 21 beroemdste bomen van Nederland te komen. Leidend hierbij zijn de oude bronnen over deze eeuwenoude bomen, zoals kadastrale kaarten, schilderijen, tekeningen, en verhalen.
Een voorbeeld is de Heilige eik in den Hout. Tot mijn grote verbazing staat deze huidige onaanzienlijke boom al in 1352 in een koopakte en staat deze boom realistisch ingetekend op een kadastrale kaart van 1821. Op een tekening uit 1832 ziet deze boom er afgetakeld uit en lijkt het niet meer lang vol te houden. Maar niets is minder waard de Heilige eik staat er in 2023 nog steeds. Joris heeft wel advies gegeven hoe deze boom beschermd kan worden nu er recent een asfaltweg over de wortels van de boom ligt in plaats van een oude klinkerweg.
Joris heeft ons op spraakmakende wijze meegenomen op een inspirerende reis naar eeuwenoude bomen. Aan het einde ontstond een leuk gesprek over de markante bomen in Maarn en Maarsbergen. Heeft de beuk aan de het einde van Appelvinklaan en aan de Droststeeg ook een rijke historie die we kunnen herleiden?
Kent u een markante boom in Maarn of Maarsbergen met een bijzonder verhaal? Graag een foto met uw verhaal naar excursies@mmnatuurlijk.nl Ter inspiratie: de ingezonden verhalen van inwoners over markante bomen staan op onze www.mmnatuurlijk.nl, onder het kopje ‘MMN 40 jaar’
In september organiseert MMNatuurlijk een verkiezing van de markante bomen en er komt een fiets/wandelroute langs de verkozen en/of ingezonden markante bomen.
De heilige eik in Den Hout 1832 uit de Atlas van Stolk