Zoek

Maarns Oorlogsdagboek Verschenen

This Faithful Book:

A Diary from World War Two in the Netherlands

by Madzy Brender à Brandis

Translated and edited by Marianne Brandis

“Dit getrouwe boek” is hoe Madzy Brender à Brandis de kroniek noemde die ze over haar leven in Maarn, Nederland schreef gedurende de oorlogsjaren 1942-1945. Het dagboek was een trouwe vriend en een betrouwbare steun en toeverlaat in een tijd waarin de wereld om haar heen allesbehalve veilig en betrouwbaar was. Ze begon met het dagboek in mei 1942, drie dagen nadat haar echtgenoot Wim plotseling gevangen genomen werd door de Duitse bezetters en naar een krijgsgevangenenkamp werd gestuurd en ze beëindigde het toen hij terugkwam na de oorlog.

In mei 1942 hadden Madzy en Wim twee kleine kinderen, Marianne van drie jaar oud en Gerard die twee dagen voordat Wim gevangen werd genomen geboren werd. Ze woonden in Maarn waar Wim na de demobilisatie van 1940 had gewerkt als rentmeester.

      

“This Faithful Book” geeft een indringend beeld van het leven van burgers in oorlogstijd onder een vijandelijke bezettende macht. Terwijl het de soldaten zijn die strijd leveren in de oorlog, zijn het vooral de vrouwen en verdere gewone burgers die er voor zorgen dat het dagelijkse leven doorgaat en ook vaak een belangrijke rol spelen in de wederopbouw van gezinnen en gemeen­schappen na de oorlog. Het dagboek gaat voornamelijk over over de strijd om het dagelijkse bestaan tijdens de ontberingen en het constante gevaar in oorlogstijd, het zorgen voor de kinderen, de ouderen en zieken, het kweken van voedsel in de achtertuin en het hooghouden van het moreel onder hoge emotionele druk.

Het dagboek bevat echter ook lichtvoetiger passages. Madzy had een levendig gevoel voor humor en zelfs midden in een oorlog zijn er grappige en aangename gebeurtenissen. Ze hield van de natuurlijke schoonheid van het gebied waar ze woonde, als ze vrienden bezocht of eten bij elkaar scharrelde zwierf ze door de lanen en bossen van Maarn. Ze koesterde zich aan mooi weer en de warme contacten met andere vrouwen die in dezelfde omstandigheden verkeerden.


Dit boek verschijnt tijdens de herdenking van 75 jaar bevrijding van Nederland. Het feit dat Mazdy en haar familie in 1947 naar Canada emigreerden laat de sterke band tussen beide landen zien: de familie Brender à Brandis emigreerde naar Canada onder meer vanwege de vitale hulp die een groep Canadese soldaten begin mei 1945 aan Madzy gaf.

De auteur van het dagboek, Madzy Brender à Brandis – van Vollenhoven, kwam uit een beschermd milieu. Ze werd in 1910 geboren in Scheveningen en studeerde rechten in Leiden. Ze was een onafhankelijk denkende en avontuurlijke jonge vrouw. Voor de oorlog woonde ze twee jaar in de USA met haar echtgenoot Wim Brender à Brandis, ook afkomstig uit Nederland, en daar begon ze met schrijven: ze schreef acht columns voor “Het Vaderland” over haar leven als jonge Nederlandse huisvrouw in Amerika. Ze was ook een zeer vruchtbaar brievenschrijfster. Het oorlogsdagboek is dus het werk van een vrouw die er al aan gewend was zich schriftelijk uit te drukken.

Later in haar leven zou ze nog meer schrijven, haar boek “Land voor onze zonen” over het pioniersleven van de familie Brender à Brandis op een boerderij in het noorden van Canada (in 1960 gepubliceerd onder de naam Maxine Brandis) vond een groot lezerspubliek. In de vroege jaren 60 schreef ze 32 columns voor “De Nederlandse Courant in Canada”.

De vertaler en bewerker, Marianne Brender à Brandis (publicerend onder de naam Marianne Brandis), was kind in Nederland in oorlogstijd en is een van de personages in het verhaal dat verteld wordt in het dagboek van haar moeder, daarom neemt ze haar eigen herinneringen mee bij het vertalen en bewerken van het dagboek. Ze putte daarbij ook uit de resultaten van het uitgebreide onderzoek dat ze eerder had gedaan voor haar boek “Frontiers and Sanctuaries: A Woman’s Life in Holland and Canada”, de biografie over Madzy’s hele leven.

Marianne heeft fictie geschreven waaronder prijs­winnende historische romans voor jeugdige lezers en ook biografieën, een autobiografie en creatieve non-fictie – in het totaal veertien werken met de omvang van een boek waarin steeds een sterk historisch element aanwezig is. In het werken aan het dagboek van haar moeder kon ze gebruik maken van deze uitgebreide ervaring met historisch onderzoek en het tot leven brengen van het verleden.

Meer informatie over “This Faithful Book” kunt U vinden op de website van Marianne Brandis: mariannebrandis.ca/this-faithful-book en op  http://madzysdiary.ca/

Marianne Brandis kan via email benaderd worden: mbrandis@cyg.net, óók in het Nederlands.

Het boek kan worden besteld bij de webwinkels www.bol.com en www.amazon.com

ISBN: 978-0-2288-1210-4 (hardcover)

ISBN: 978-0-2288-1209-8 (paper)

ISBN: 978-0-2288-1211-1 (ebook)

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »