Zoek

Klimaatgids

In april 2007 verscheen de klimaatgids van de stichting Natuur en Milieu. In dit gidsje zijn een groot aantal tips en weetjes te vinden die goed zijn voor het klimaat en bovendien flink geld kunnen besparen.

Zware kost is dit boekje zeker niet, het is vlot geschreven en bevat cartoons van meer dan honderd illustratoren. Na een voorwoord van Loretta Schrijver die ons oproept het klimaat 'terug te veranderen' volgt een definitie van de belangrijkste begrippen en een inleiding over klimaatverandering. De heldere boodschap: niets doen is geen optie en we kunnen er allemaal wel degelijk wél iets aan doen. Dit wordt nog eens onderstreept in een interview met Wubbo Ockels. Hierna volgt een indrukwekkende reeks tips en weetjes. Bij iedere tip wordt vermeld wat het klimaatvoordeel is in minder CO2-uitstoot en wat je er bovendien zelf aan geld mee bespaart.

 

Een willekeurige greep:

 • Waterbesparende douchekop, per jaar 10.000 liter minder water en 80 kg minder CO2-uitstoot, besparing gemiddeld € 40.-.
 • Vervang 5 gloeilampen door 5 spaarlampen, per jaar 116 kg minder CO2-uitstoot en een besparing van gemiddeld € 40.-.
 • Gebruik een ‘stand-by killer’ die apparaten écht uit zet, per jaar 113 kg minder CO2-uitstoot en een besparing van gemiddeld € 40.-.
 • Voor het invliegen van 1 kg groente of fruit van een ander continent is 3 liter brandstof nodig. 
 • Iedere Nederlander is goed voor de uitstoot van 14.000 kg CO2 per jaar.
 • Een laptop is 30% energiezuiniger dan een desktop computer, per jaar 25 kg minder CO2-uitstoot en een besparing van € 9.-.
 • NASA luidde in september 2006 de noodklok over de smeltende ijskap op de Noordpool, tussen 2004 en 2005 afgenomen met 14%.
 • Doe de was op 40°C in plaats van 60°C, klimaatvoordeel 70 kg minder CO2-uitstoot per jaar en een besparing van gemiddeld € 25.-.
 • Gebruik in de zomer liever een ventilator dan een airco, het scheelt 622 kg CO2-uitstoot per jaar en je bespaart ongeveer € 107.-.
 • Parmaham is vaak afkomstig van Nederlandse varkens, dat kost een hoop extra vervoer!
 • Carpooling kan een voordeel opleveren van € 500.- tot € 1800.- per jaar en de CO2-uitstoot is gemiddeld 1300 kg minder.
 • Koken op gas in plaats van op elektriciteit heeft als klimaatvoordeel 160 kg minder CO2-uitstoot per jaar en bespaart gemiddeld € 60.-.

Direct of indirect veroorzaken wij zélf de opwarming van de aarde, we zijn daarmee ook de enigen die er iets aan kunnen doen. Dit boekje kan daarbij helpen. Of we met de gegeven tips tot de noodzakelijke enorme CO2-reducties zullen komen, is de vraag, maar alle beetjes helpen. Het boekje is een uitgave van de Stichting Natuur en Milieu, en verkrijgbaar door de klimaatcampagne met € 10.- te steunen. Zie www.klimaatgids.nl of zoek contact met de Stichting Natuur en Milieu, postbus 1578, 3500BN Utrecht, 030-2331328.

 
Iedere Nederlander is goed voor de uitstoot van 14.000 kg CO2 per jaar.
Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »